Cinc normes imprescindibles d'una científica als lavabos públics

L'especialista ha analitzat diversos estudis que evidencien que els banys públics són focus de microorganismes patògens

Un cartell d'entrada a uns lavabos públics
Un cartell d'entrada a uns lavabos públics | Possessed Photography / Unsplash
Redacció
21 de gener de 2025, 13:00
Actualitzat: 13:01h

Els lavabos públics són utilitzats en moltes ocasions davant una situació de necessitat, i és que la realitat és que les condicions higièniques no són sempre les més desitjables. És per aquest motiu que és essencial prendre certes precaucions per minimitzar el risc d'exposar-se a bacteris, virus i fongs.

És en aquest sentit que la biotecnòloga i divulgadora científica Lucía Almagro ha explicat a través de les xarxes socials cinc normes indispensables als lavabos públics. L'especialista ha analitzat diversos estudis que evidencien que els banys públics són focus de microorganismes patògens, sobretot a causa de la falta de ventilació i a l'ús inadequat de les instal·lacions per part d'alguns usuaris.

Triar bé el lavabo que s'utilitza

Si hi ha més d'una opció, Almagro recomana quedar-se amb aquell lavabo que tingui la tapa abaixada. L'especialista considera que és més probable que estigui acabat de netejar, ja que gairebé mai ningú abaixa la tapa.

No netejar la tapa amb paper

Tothom ho fa, però la científica desaconsella netejar la tapa amb paper higiènic. Per contra, proposa fer-ho amb una tovalloleta hidroalcohòlica o un paper amb gel hidroalcohòlic.

Descartar els primers trossos de paper

En una línia similar, Almagro demana descartar els primers trossos de paper higiènic que hi hagi al lavabo. El motiu és que són els que estan més exposats als microorganismes de les altres persones que hagin utilitzat el bany públic.

Tancar la tapa després d'estirar la cadena

Abans d'estirar la cadena, aquesta biotecnòloga recomana tancar la tapa del lavabo, ja que d'aquesta manera s'evitarà que saltin petites gotes d'aigua. Almagro va una mica més enllà i proposa utilitzar un tros de paper amb l'objectiu de no tocar la tapa amb les mans.

Rentar-se les mans i no tocar el pom de la porta

Quan s'acaba, és obvi que cal rentar-se les mans de manera insistent i amb aigua i sabó. Però l'especialista també remarca la importància de no tocar el pom de la porta, ja que és una de les superfícies més contaminades.