Deu consells per evitar toxiinfeccions alimentàries

La majoria de malalties d'aquest tipus es poden contraure a causa de la falta d’higiene o seguretat alimentària, pel qual convé saber com evitar-les

Una nevera
Una nevera | Pexels
Redacció
22 de juny del 2024

Algunes de les malalties o toxiinfeccions que es poden contraure a causa de la falta d’higiene o seguretat alimentària són la listeriosi, la salmonel·losi, la malaltia per anisakis, la intoxicació per histamina o l’hepatitis A. Per evitar-les, cal seguir algunes pautes com consumir els aliments conservats en la nevera (4°C) en un màxim de 2-4 dies o separar els aliments crus dels cuinats. Si bé, les professores del màster universitari d’Alimentació Saludable i Sostenible de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) apunten 10 consells definitius.

Evitar certes malalties és responsabilitat teva

Per prevenir toxiinfeccions alimentàries a casa és necessari respectar una sèrie de normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels àpats, ja que poden ajudar a garantir que els aliments siguin segurs. Les expertes Sheila Lope Rodríguez, Cristina Bedmar Carretero i Pilar Orús Pérez recomanen 10 bones pràctiques per garantir la seguretat alimentària en aquest entorn.

  1. Seguir les quatre normes bàsiques de seguretat alimentària: netejar, separar, coure i refredar.
  2. Rentar-se molt bé les mans, especialment després d’anar al lavabo, esternudar, mocar-se, manipular ingredients crus o tocar animals domèstics.
  3. Netejar freqüentment els estris i equips de la cuina, ja que a través dels draps i altres estris de cuina podem escampar aquests microorganismes i contaminar els aliments.
  4. Utilitzar aigua i matèries primeres segures que no continguin microorganismes i contaminants químics.
  5. Mantenir els aliments a una temperatura segura. Cal desar els que no s’hagin de consumir immediatament a la nevera o al congelador tan aviat com sigui possible i sempre com a màxim dues hores després de la seva elaboració.
  6. Consumir els aliments conservats en la nevera (4 °C) en un màxim de 2-4 dies. Per conservar-los durant més temps, cal congelar-los.
  7. Separar els aliments crus dels cuinats. És molt important no
    utilitzar els mateixos estris per manipular-los.
  8. No descongelar els aliments a temperatura ambient, ja que durant el procés es pot tornar a iniciar el creixement de microorganismes patògens.
  9. Cuinar els aliments a una temperatura superior a 63 °C. Sobretot el pollastre, els ous i el peix. I, en cas de consumir aliments crus, com per exemple el peix, és recomanable congelar-lo durant com a mínim 24 hores abans.
  10. Utilitzar ous que tinguin la closca neta i íntegra. Mai s’ha de rentar els ous abans del seu ús i sempre s’ha d’evitar trencar-los sobre la mateixa superfície on se serviran