Les fruites i les verdures es poden congelar?

Conservar bé els aliments al congelador és important per evitar contaminacions o la pèrdua de nutrients

Les fruites i verdures que es poden congelar
Les fruites i verdures que es poden congelar
Redacció
06 de juliol de 2024, 20:10

L'estiu és una època de l'any en què les fruites i les verdures són de vital importància, especialment per combatre la calor i mantenir una bona dieta, equilibrada i per a hidratar-nos. No només són positives per a la salut, com en la resta de mesos, sinó que també aporten una sensació de frescor molt necessària quan la calor és la protagonista.

Ara bé, davant les altes temperatures, també és clau saber guardar-les bé. A part dels consells que pots apuntar-te per tenir-les a casa sense que es facin malbé, també pots aclarir d'una vegada per totes la gran pregunta: pots congelar fruites i verdures? La resposta és que sí. Però totes elles necessiten un procés concret per a fer-ho.

Cadascuna de les fruites i cadascuna de les verdures ha de seguir uns passos per poder conservar-se als congeladors. Cal tenir especial cura durant aquests mesos d'estiu, perquè moltes persones no presten prou atenció i acaben malbaratant els aliments. Preneu nota.

Les fruites

Com haureu pogut comprovar en molts supermercats, la majoria de fruites es poden congelar sense cap mena de problema. La majoria poden durar fins a un any tancades al congelador (una diferència abismal si les manteniu només a la nevera), però requereixen cert procés. No les podeu tancar en bosses de plàstic o deixar-les tal qual allà dins.

  • Pomes. Són de les que necessiten més passos. Cal pelar-les, treure el cor i les llavors de cadascuna d'elles i tallar-les en llesques o en daus. Llavors les submergireu en aigua amb suc de llimona durant una estona, les esbandiu i després les col·locareu en un recipient amb almívar.
  • Raïm. Separeu els grans, renteu-los bé i col·loqueu-los en bosses per a congelar.
  • Peres. El mateix procediment que les pomes. Cal pelar-les, treure el cor i les llavors de cadascuna d'elles i tallar-les en llesques o en daus. Llavors les submergireu en aigua amb suc de llimona durant una estona, les esbandiu i després les col·locareu en un recipient amb almívar.
  • Taronges. Cal treure la pell, les podeu tallar a trossos o en els mateixos grills. Llavors les envaseu en un recipient rígid (no en una bossa) amb sucre per sobre.
  • Pinya. Bàsicament com les peres o les pomes. Talleu la que considereu, ho peleu, sense el cor, i ho guardeu en un recipient rígid (tampoc en una bossa) amb almívar.
  • Cireres. Les renteu molt bé, les esbandiu, li traieu el cap, el cor i les guardeu en un recipient rígid. També aniran amb almívar.
  • Maduixes. Les heu de rentar amb ganes, amb aigua gelada i després assecar-les bé. Es poden congelar descobertes o envasades en bosses de polietilè.

Les verdures

Com tot procés de congelació, l'aigua és molt important de mantenir controlada dels aliments perquè pot arruïnar completament el gust, la seva conservació o la textura. Hi ha diverses verdures que no poden ser congelades per aquest motiu.

  • Enciam
  • Tomàquet
  • Cogombre
  • Patata
  • Api
  • Alvocat

Quines sí que es poden congelar?

Totes les verdures que congelis han de seguir dues passes obligatòries: tallar-les en trossos i escaldar-les. Per què? És bàsic per mantenir els nutrients i evitar qualsevol mena de contaminació. Per això també és molt recomanable que compreu les verdures de la millor qualitat possible. És evident que molts supermercats gaudeixen d'una variada oferta de verdures ja congelades, però en el cas que les compreu al mercat o a una verduleria, necessiteu saber aquests procediments.

Per a tots aquells que són més primerencs, t'expliquem com has d'escaldar les verdures. És un procediment molt senzill.

  • Has de posar les verdures ja tallades i netes en aigua bullent.
  • El temps d'ebullició ha de ser molt curt: entre un minut i tres. Alguns necessiten molt poc, altres una mica més.
  • Un cop ha passat aquest temps, les has de posar en aigua molt freda de manera immediata per tallar la cocció.

Després has d'assecar les verdures amb paper de cuina, a consciència i ja les tindràs llestes per dur-les a congelar. Quines són les verdures que pots congelar? Pèsols, ceba o cebetes, porro, pebrots (netejats i sense les llavors), carabassó, carabassa, carxofes, espinacs, pastanagues, albergínies, bledes, col de cabdell, col i all.