La mel és un producte biològic tan complex com nutritiu, ja que les seves propietats varien segons on s'ha produït, quin clima hi ha o quina és la fauna de l'entorn. Tradicionalment, s'ha utilitzat per tractar afeccions gràcies a les seves propietats medicinals, però els metges alerten que no tothom n'hauria de menjar. En aquest sentit, el portal especialitzat en salut Mayo Clinic assegura que el consum de mel en adults és segur, en general, però matisa que està contraindicat per a diversos perfils.
Es tracta, en primer terme, dels nadons menors d'un any, ja que la mel pot provocar botulisme infantil, una afecció gastrointestinal greu provocada per les espores del bacteri Clostridium botulinum. D'altra banda, les persones amb diabetis han d'evitar el sucre excessiu de la mel, així com els intolerants a la fructosa. Finalment, hi ha les persones al·lèrgiques al pol·len i a la resta de components específics d'aquest producte.
Per a la resta de la població, la mel és un ingredient amb un gran valor gastronòmic i amb propietats curatives i protectores contra diverses malalties cardiovasculars. També contra patologies respiratòries i gastrointestinals. Si bé, l'alt contingut en sucres fa que no sigui recomanable superar la ingesta d'una cullerada diària.