Amb l'arribada de l'estiu els plans fora de casa es multipliquen, però la calor també provoca dificultats en alguns aspectes ociosos. Per exemple, escalfa les begudes. És comuna l'escena de gent amb moltes ganes de beure cervesa esperant impacientment a què es refredi, bevent-la calenta o inventant-se remeis inversemblants.
Però ara, un creador de contingut especialitzat en la química ha posat remei a aquest inconvenient. N'hi ha prou amb tenir a mà, uns quants gels, sal i un cubell. Bé, i la cervesa. El truc consisteix a omplir un recipient amb gel, afegir sal i submergir les cerveses.
@breakingvlad ENFRIAR CERVEZAS CON SAL #cerveza #enfriar #lifehack #ciencia #quimica #aprendeentiktok #aprendecontiktok #cienciaentiktok
♬ sonido original - Breaking Vlad
La clau és la reacció que es produeix en barrejar la sal i el gel. D'una banda, el procés de dissolució de la sal és endotèrmic, això vol dir que absorbeix energia de l'entorn, refredant l'aigua i el gel. Tot i això, el veritable efecte decisiu ve del descens crioscòpic: la sal redueix el punt de congelació de l'aigua, cosa que permet que la barreja de gel i aigua salada baixi dels 0 °C sense congelar-se del tot.
Aquest fenomen fa que el gel pugui absorbir més calor de les ampolles en contacte i provoca un refredament més ràpid i profund que el que s'aconsegueix amb gel sol. En qüestió de minuts, les cerveses arriben a la temperatura ideal per gaudir-ne ben fredes, sense necessitat de mètodes improvisats ni molta estona d'espera.