Els imants a la nevera: una decoració inofensiva o un perill per al teu electrodomèstic?

Col·locar aquests elements enganxats al frigorífic és comú a totes les llars, però sabies que pot danyar-lo? Descobreix com i per què

Una nevera plena d'imans
Una nevera plena d'imans | Pexels
06 de desembre de 2024, 08:45

Col·locar imants a la nevera és una pràctica que la majoria de nosaltres hem fet. Qui no ha comprat un imant com a record d'un viatge o ha rebut un com a detall d'algun amic? Aquest petit element s'ha convertit en una decoració habitual a moltes cuines, fins al punt que hi ha neveres completament cobertes de souvenirs magnètics. Però, tot i que sembla una pràctica inofensiva, la ciència ha començat a advertir dels riscos que pot comportar per a l’electrodomèstic.

Els imants poden ser perjudicials -més del que ens imaginàvem-, sobretot en els models de neveres més moderns. Les noves tecnologies incorporades en aquests electrodomèstics, com les pantalles tàctils i altres funcions intel·ligents, podrien ser sensibles al camp magnètic que generen els imants. Aquest descobriment ha fet que molts usuaris es replantegin si val la pena tenir els imants a la nevera. Vegem amb més detall què diu la ciència sobre aquest tema i què podem fer per evitar problemes.

El camp magnètic: el veritable perill per a les neveres modernes

Els frigorífics han experimentat una evolució tecnològica considerable en els últims anys. Avui dia, molts models compten amb pantalles tàctils, funcions de connexió a internet i sensors d'alta precisió que controlen factors com la temperatura interna, la humitat o fins i tot el seguiment dels aliments que guardem. Aquests avenços fan que els electrodomèstics siguin més eficients i funcionals, però també més vulnerables a les interferències externes.

Els imants, tot i que petits, generen un camp magnètic que pot interferir amb els circuits electrònics d'aquests aparells. En models de frigorífics amb pantalles tàctils o tecnologia avançada, el camp magnètic dels imants pot afectar la nevera. Això vol dir que podríem experimentar mal funcionament de la pantalla, bloquejos o fins i tot errors en la configuració de les funcions intel·ligents. 

No tots els imants són iguals: materials a evitar

Un altre factor important és el material dels imants que posem al frigorífic. No tots els imants que col·loquem a la nevera tenen el mateix potencial per causar danys. Els imants fets amb materials ferromagnètics, com l'acer inoxidable o el ferro, són especialment problemàtics. Per tant, si tens el costum de col·locar imants a altres electrodomèstics, seria una bona idea evitar-ho.

D'altra banda, els imants fets de plàstic o goma solen ser més segurs per col·locar-los a la nevera, ja que el seu camp magnètic és molt més dèbil i, per tant, tenen menys probabilitats d'interferir amb els circuits electrònics.

Què podem fer per protegir la nostra nevera?

Tot i que la majoria de neveres antigues no presenten problemes amb els imants, si tens un model modern amb tecnologia intel·ligent, és important que siguis conscient dels riscos que poden comportar. La solució més senzilla seria evitar col·locar imants en aquestes neveres, especialment si es tracta d'un model amb pantalla tàctil o funcions avançades.

Una altra recomanació és limitar la quantitat d'imants que col·loquem a la porta del frigorífic. Com menys imants hi posem, menor serà el camp magnètic que generaran, i, per tant, menys probable serà que es produeixin interferències. A més, és important evitar els imants fets amb materials ferromagnètics i optar per aquells fets amb plàstic o altres materials que no afectin els circuits electrònics de l'electrodomèstic. D’aquesta manera, podràs continuar decorant la cuina sense posar en risc el bon funcionament dels teus aparells.

Decorar amb consciència

Col·locar imants a la nevera sembla una pràctica inofensiva, però és important ser conscients dels riscos que pot comportar, especialment en els models més moderns. La tecnologia ha avançat ràpidament en els últims anys, i els nostres electrodomèstics són cada cop més sofisticats i sensibles a les interferències externes!