​Barcelona invertirà 10 milions al patrimoni industrial del Poblenou

Les principals actuacions es faran en vuit complexos industrials, com La Escocesa i Can Ricart | A l'abril es va esfondrar part d'una nau protegida on s'intervindrà

Esfondrament de l'abril de part de la nau Foseco del recinte de La Escocesa
Esfondrament de l'abril de part de la nau Foseco del recinte de La Escocesa | La Escocesa
Redacció
06 de juliol de 2016, 09:54
Actualitzat: 9:59h
L'Ajuntament de Barcelona destinarà aquest mandat 10,2 milions d'euros a restaurar i preservar el patrimoni industrial del barri del Poblenou, al districte de Sant Martí, ha anunciat aquest dimarts el regidor del districte, Josep Maria Montaner. El consistori ha elaborat un catàleg de 158 elements patrimonials de Sant Martí, i ha fixat els diferents graus d'intervenció en funció de l'estat de conservació, en un índex que oscil·la del zero al cinc.

Les principals actuacions es realitzaran en vuit naus industrials en mal estat de conservació, entre les quals hi ha els conjunts de La Escocesa i Can Ricart, que ja tenen un pla específic de desenvolupament impulsat per l'Ajuntament: a La Escocesa es consolidaran les naus Johnson i Foseco —es va esfondrar el sostre a l'abril-, i a Can Ricart es milloraran les mesures de seguretat de la nau Hangar i es rehabilitarà l'ala pendent de la nau del Casal de Joves.

A més de La Escocesa i Can Ricart, els immobles sobre els quals es realitzaran intervencions prioritàries són els conjunts fabrils de Ca l'Alier, Can Felipa, Can Picó —acollirà la cooperativa de treball i inserció social Biciclot-, Flor de Maig, la Nau Modernista Pujades 97 —s'hi farà un projecte d'inserció social pel reciclatge d'equips informàtics i electrònics amb la Fundació Trinijove- i la Casa de les Vàlvules —acollirà l'Arxiu Fotogràfic del Poblenou-.

L'informe de l'estat dels edificis l'ha elaborat l'arquitecte barceloní Antoni Vilanova, que ha destacat que el 44% dels immobles analitzats es troba en bon estat. La majoria dels edificis catalogats són de titularitat privada —119, enfront dels 39 públics- i són d'arquitectura industrial (72), seguits pels conjunts d'habitatges (53).

"La recuperació del patrimoni està relacionada amb la memòria industrial i associativa de la ciutat que l'Ajuntament vol potenciar en aquesta legislatura", ha assenyalat l'edil, en roda de premsa. Preguntat sobre l'impacte que aquestes intervencions podrien tenir en el preu dels immobles existents, l'edil ha anunciat la creació d'una comissió específica per evitar la gentrificació.
Arxivat a