Poca gent esperava que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea sentenciés en el sentit que ho ha fet. El criteri de l'advocat general era clar i donava la raó a Carles Puigdemont i Toni Comín, i malgrat que la decisió no és vinculant, sí que acostuma a marcar el camí que acaba seguint el tribunal. No ha estat així: la justícia europea tanca la carpeta sobre l'escó de Puigdemont i Comín i avala el criteri de l'aleshores president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, quan els va deixar sense la credencial d'eurodiputats l'any 2019. Quines conseqüències té aquesta decisió?
Les mirades s'han de situar en Toni Comín. El dirigent de Junts es troba en la mateixa situació que ara fa cinc anys. Va ser cap de llista a les eleccions europees i va aconseguir els vots per tenir escó, però la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, no li ha reconegut aquesta condició. La sentència del TJUE reforça aquesta posició, perquè diu que ni Tajani el 2019 ni Metsola ara poden qüestionar la llista d'eurodiputats que els remeten les autoritats nacionals, en aquest cas la Junta Electoral Central, que ha deixat vacant l'escó de Comín.
Què passarà amb Comín? El seu escó està en l'aire mentre Junts avisa que presentaran batalla perquè pugui exercir d'eurodiputat. La situació és incerta i es fa difícil preveure escenaris. En qualsevol cas, res fa pensar que siguin ni ràpids ni fàcils. Ara com ara, Comín té obert un procediment judicial contra la decisió de Metsola de no acceptar-lo com a eurodiputat, el mateix que ara fa cinc anys, i ha demanat mesures cautelars a la justícia europea perquè, mentre no es resol aquesta qüestió, pugui exercir les seves funcions a l'Eurocambra. De moment, no hi ha resposta.
Insistir a Europa? Poc viable
Comín pot mirar d'exhaurir la via judicial europea, però res fa pensar que els jutges europeus dictin una nova resolució favorable. En tot cas, no serà ràpid. Vista la sentència d'aquest dijous, difícilment Metsola canviarà de criteri. El TJUE diu que un president del Parlament Europeu no pot valorar la llista que rep de les autoritats espanyoles. "Va fer el que havia de fer", diuen els jutges, amb relació a la decisió Tajani. L'actual presidenta pot emparar-se en aquesta resolució per dir que no pot qüestionar el que fixa la Junta Electoral.
Jurar la Constitució? Falta l'amnistia
Les autoritats espanyoles han deixat vacant l'escó de Comín perquè no ha jurat la Constitució, decisió que xoca amb la sentència d'Oriol Junqueras que diu que aquest no pot ser un criteri per vetar un eurodiputat i que els eurodiputats ho són des que es proclamen els resultats. De fet, gràcies a aquesta sentència i a l'aleshores president David Sassoli, Puigdemont i Comín van poder accedir al Parlament Europeu a finals de 2019 i exercir amb normalitat durant la passada legislatura.
En tot cas, la llei espanyola diu que cal passar pel Congrés a fer l'acte de promesa o jurament de la Carta Magna, i Comín no ho pot fer perquè té vigent una ordre nacional de detenció. Si torna, serà detingut, perquè continua pendent de l'aplicació de l'amnistia. En el seu cas, com el de Puigdemont, el jutge Pablo Llarena s'ha negat a aplicar-li la llei perquè considera que no es pot perdonar la malversació. La carpeta està sobre la taula del Suprem abans d'arribar al Tribunal Constitucional. La via de viatjar a Madrid, doncs, està descartada fins que no arribi l'amnistia.
Impugnar a la justícia espanyola? Incert
La sentència europea no diu que jurar la Constitució sigui un requisit imprescindible per ser eurodiputat, diu que el president del Parlament Europeu no pot entrar a valorar si la llista d'eurodiputats electes que remet la JEC és correcta o no. Qui controla la JEC és la justícia espanyola, per tant, Comín pot impugnar aquest criteri als tribunals interns, i intentar arribar a la justícia europea de nou a través de qüestions prejudicials sobre si aquest formalisme contradiu el dret europeu (en el cas de Junqueras, el TJUE ja va dir que no pot ser requisit necessari).
En un comunicat, Comín ha dit que activaran la via de les prejudicials de manera "immediata" i ho faran a través del recurs que va presentar al Tribunal Suprem contra la decisió de la JEC d'excloure'l de la llista d'eurodiputats electes. El dirigent de Junts ho pot demanar, però serà el tribunal qui decidirà si presenta o no aquestes prejudicials. En aquest cas, s'obriria un nou procediment a la justícia europea que seria llarg.
Puigdemont i Comín ja van recórrer als tribunals espanyols, que van rebutjar el cas. El Tribunal Constitucional va desestimar el recurs d'empara contra la decisió de la JEC el 2022, tot recordant que ja exercien com a eurodiputats gràcies a la decisió de Sassoli, fruit de la sentència Junqueras. Ni el Suprem ni el TC van preguntar al TJUE sobre la validesa del requisit de jurar la Constitució a través d'una qüestió prejudicial, i el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) no va voler entrar al fons de la qüestió. Ara, com que Comín no fa d'eurodiputat, podria intentar recórrer de nou aquest camí. Una via llarga i incerta.