Josep Oliu preveu un creixement del PIB del 3,1% el 2015

El president del Banc Sabadell augura que l'economia espanyola augmentarà el 2,2% el 2016 | Reclama als governs polítiques actives d'ocupació i els recorda que el "subsidi continuat" és un incentiu negatiu

Josep Oliu, aquest dilluns a la Cambra de Sabadell
Josep Oliu, aquest dilluns a la Cambra de Sabadell | Jordi Pujolar
Jordi Pujolar
11 de gener de 2016, 13:48
Actualitzat: 16:25h
Les previsions econòmiques del Banc Sabadell situen el PIB espanyol en el 3,1% al tancament del 2015. D'altra banda, per a finals del 2016 s'augura que l'economia espanyola creixerà el 2,2%. Segons el president de l'entitat, Josep Oliu, aquesta expectativa a la baixa no respon a cap canvi cíclic, sinó que s'explica per un creixement potencial menor com a conseqüència del fre de la productivitat, així com unes taxes d'estalvi altes en relació a la inversió productiva. D'altra banda, l'entitat preveu que l'atur se situï al voltant del 20,5%, encara lluny del 10% desitjable. En aquest sentit, Oliu reclama als govern polítiques actives d'ocupació i apunta que el "subsidi continuat" és un incentiu negatiu.

Les expectatives de creixement del 2015 són, segons el Banc Sabadell, més baixes del que la pròpia entitat preveia fa nomes tres mesos enrere. També baixa la previsió per al 2016 en el que Oliu ha qualificat de "crisi d'expectatives", en un context marcat per massa condicionants que fa difícil preveure amb exactitud què passarà.

El president de Banc Sabadell situa el creixement del PIB de la zona Euro en el 1,5% per aquest 2015, mentre que a l'estat espanyol l'augment seria del 3,1%. A finals del 2016 aquests creixements serien de l'1,1% i del 2,2%, respectivament. Xina seria l'única economia que mantindria taxes de creixement altes, mentre que la recessió a Brasil es veuria a mortiguada lleugerament.

"Es creix menys no per un fenomen cíclic, sinó perquè estem en un moment als països occidentals on el creixement potencial és menor. No hi ha augments de productivitat importants, la demografia és baixa i es dóna un fenomen de concentració de renda amb unes taxes d'estalvi altes en relació a la inversió productiva", explica Oliu.

Per continuar creixent en el futur, Oliu planteja que es fixin polítiques estructurals "a llarg termini", com pugui ser l'aposta per una educació "eficaç", enfocada a la demanda i a la productivitat, ja que un nivell educatiu alt, per si sol, explica, no serveix per a res, com en el cas de l'Argentina.

Oliu també apunta al mercat laboral com un dels principals problemes de l'economia espanyola, que hauria de reduir a la meitat els seus índex d'atur. El president de Banc Sabadell pronostica que a final d'any l'atur a l'estat espanyol arribarà pels volts del 20,5% i creu que després d'anys de crisi això demostra manca de perspectiva de les diferents forces polítiques.

En aquest sentit, el president del Sabadell reclama més i millors polítiques actives d'ocupació, en detriment dels subsidis. "Hem aturat desnonaments, però el problema no és l'habitatge, és que la majoria de la gent vol, però no pot pagar perquè no té feina", ha etzibat Josep Oliu, al temps que reclama un gran pacte per l'ocupació i contra l'atur.

Amb tot, Oliu preveu que el 2016 "ja no hi haurà inflació negativa", gràcies al creixement, entre d'altres, del creixement del mercat immobiliari. "La inflació, esperem que sigui molt baixa, però positiva, amb un creixement relatiu important", augura.

El Banc Sabadell més internacional

D'altra banda, el president del Sabadell ha exposat algunes xifres amb les que l'entitat tanca el 2015, tot i que les grans dades econòmiques es presentaran en els pròxims dies. Actualment l'entitat té un 25% dels seus clients a l'estranger –un 20% al Regne Unit i un 5% a Amèrica Llatina–, gràcies a la compra de l'anglès TSB i a l'aterratge a Mèxic, Colòmbia i Perú.

Pel que fa al mercat espanyol, aquest ocupa el 57%, mentre que Catalunya representa només el 18% de la quota de mercat. "Tenim un banc que no és el de fa vuit anys. Ara tenim un banc amb òptica de multinacional", ha remarcat Oliu.