30 Anys de la renovació del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona

– 10ª PART: LA TASCA DELS AMICS DEL MUSEU DE SOLSONA

Publicat el 05 de setembre de 2013 a les 21:59
Cabana prehistòrica
L’any 2010 es va recuperar l’antiga Associació d’Amics del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, que portava molts anys inactiva. Els Amics del Museu tenen com a finalitat ajudar a difondre el patrimoni que conserva el Museu, mitjançant activitats didàctiques, exposicions, conferències i altres activitats que permetin aconseguir aquest objectiu. Malgrat la incerta i complexa situació per la que està passant el Museu, els Amics segueixen apostant pel seu futur.
 
ANY 2010
Durant el dissabtes del mes de juliol es van fer uns tallers familiars titulats Les joies de la prehistòria, en els que van participar un bon grup de nens i nenes, acompanyats dels seus pares. Els monitors els van ensenyar les joies que confeccionaven al neolític i, a la sala de Prehistòria del Museu, van ensenyar l’aixovar que acompanyava els difunts. Els nens van elaborar els seus propis collarets i braçalets amb els materials –pedres, petxines, òssos i cuir- que ja utilitzaren els nostres avantpassats i van conèixer les eines que feien servir.
També es va estrenar el joc Descobreix els punts de llibre, adreçat als infants que visiten les sales del Museu acompanyats dels seus pares.
 
ANY 2011
Durant les festes de Nadal es va portar a terme una exposició de pessebres, en format diorama, a la sala d’exposicions temporals, i es van organitzar activitats per als infants que participaven a la ludoteca de la UBIC. Al voltant de 500 persones van visitar aquesta exposició. 
El mes de febrer es va fer el muntatge d’una cabana prehistòrica a la sala d’exposicions temporals. Fins el juny es van organitzar uns tallers pels escolars, durant  la Fira de Sant Isidre uns tallers familiars i, amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, i durant la Setmana de la Gent Gran, es van fer visites comentades. En totes aquestes activitats s’ensenyava la vida quotidiana a la prehistòria. Aquesta cabana va ser visitada per més de 500 escolars de la comarca, per quasi un centenar de persones en les visites comentades, i per quasi 1.200 persones en visita lliure.
Al setembre es va inaugurar una exposició a la sala d’exposicions temporals titulada El cànem, la planta dels mil usos.  Durant les Jornades Europees de Patrimoni, dins el marc de l’exposició, la família Clop d’Avià, els últims corders artesanals que queden a Catalunya, van fer una demostració de l’antic ofici dels corders. Com a acte de clausura de l’exposició es va oferir una conferència, titulada Aspectes terapèutics i altres usos del cànnabis, a càrrec del doctor Santiago Nogué, Cap de Toxicología de l’Hospital Clínic de Barcelona. L’exposició va ser visitada per més de 1.300 persones.
 
ANY 2012
Es va fer el muntatge de l’exposició Vida quotidiana a l’època medieval, a la sala d’exposicions temporals. Des de l’abril fins l’octubre es van organitzar tallers pels escolars en els quals s’ensenyava la vida quotidiana a l’època medieval. Aquesta exposició va ser visitada per més de 500 escolars de la comarca i per més de 2.100 persones en visita lliure. A l’estiu es van fer uns tallers familiars on s’ensenyava i practicava la pintura sobre taula romànica i,  en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, es va portar a terme un concurs fotogràfic.
Dins de la Setmana de la Gent Gran de Solsona es va portar a terme una activitat intergeneracional titulada Em segueixes la pista?, joc de pistes a les sales del Museu amb la participació d’adults i infants.
 
Durant aquests anys els Amics del Museu han participat en diferents actes culturals de Solsona, alguns d’ells en col•laboració amb l’Arxiu Comarcal del Solsonès: presentació del llibre de Jaume Adam L’església de Sant Llorenç abans de 1936, conferència Testimoni de la cerámica popular catalana, a càrrec de J. Corredor-Matheos i, recentment, conferència sobre la Vida quotidiana  a l’Antic Egipte, a càrrec de Francesc Boix. Amb Òmnium Cultural del Solsonès ha col•laborat en la presentació del llibre On van a morir els ocells?, de l’escriptora Mar Tomàs.
 
Des del mes de maig es pot visitar a la sala d’exposicions temporals ...estenent música, una mostra d'instruments musicals del món, la majoria de la col•lecció particular de l’Anna Camps i  alguns de la col•lecció etnogràfica de l’Ajuntament de Solsona (dipositada al Museu), i amb il•lustracions del dibuixant Joma. Aquesta Festa Major encara es pot visitar i l’últim dissabte d’aquest mes de setembre, dins els actes de les Jornades Europees de Patrimoni, es farà un taller a càrrec d’un músic molt singular. 
 
Casa medieval

El cànem. La planta dels mil usos