
Tres mesos després de començar-hi a treballar la comissió organitzadora impulsada per l’Ajuntament de Solsona, el 10 de febrer a les deu de la nit la sala polivalent reunirà en un mateix espectacle totes les formacions musicals i entitats que van dur la petja del solsoní Joan Subirà i Piñol (1944-2011). El muntatge escènic Joan de la Rossa, l’homenatge, l’eix central del qual es basarà en una remembrança de la seva trajectòria en el món de l’espectacle, serà la convocatòria més destacada que donarà el tret de sortida al Carnaval d’enguany.
Aquesta tarda han presentat el disseny de la imatge gràfica, protagonitzada per una trompeta, i les principals característiques d’aquest acte popular l’alcalde, David Rodríguez; la regidora de Cultura, Sara Alarcón, i quatre dels coordinadors de la comissió organitzadora, Pere Cuadrench, Pere Obiols, Josep Caelles i Pep Vila.
En una ocasió extraordinària, tornaran a pujar a l’escenari les desaparegudes Cobla Ciutat de Solsona i orquestres Got, Eivissa i Solsona 70, en un muntatge en què també actuarà, òbviament, l’Orquestra Patinfanjàs. A més de les actuacions musicals, hi tindran presència la Diamant Club, l’Associació de Festes del Carnaval, la Joventut Solsonina, l’Ateneu Viure i Conviure i el PSC, partit del qual Subirà va ser regidor del 1991 al 1995 i del 1998 al 2002. Així mateix, l’espectacle recordarà la figura de l’homenatjat amb la projecció de fotografies i un audiovisual. L’entrada serà gratuïta.
Fidels a la seva filosofia
Tal com han explicat Pere Obiols i Pere Cuadrench, s’ha plantejat “un acte lleuger” , amb una durada d’entre 60 i 75 minuts, que sigui “fidel a la filosofia del Joan” . Per això serà un xou alegre, en el qual predominarà la música d’orquestra i el Carnaval, sense renunciar al to sentimental que intrínsecament impregna aquest tipus d’actes.
La comissió organitzadora és integrada per representants de tots els grups municipals; l’Associació de Festes del Carnaval; l’Ateneu Viure i Conviure; la Cobla Ciutat de Solsona; l’Escolania de la Mare de Déu del Claustre; la Joventut Solsonina actual, i les orquestres Diamant Club, Eivissa, Got, Patinfanjàs i Solsona 70. La regidora de Cultura n’ha posat en relleu la seva dedicació desinteressada, que permetrà reviure l’esperit de Subirà.
“Joan de la Rossa va fer gran Solsona en els vessants cultural i lúdic i aquest reconeixement era de justícia”, ha remarcat l’alcalde. David Rodríguez l’ha descrit com “una explosió de vitalitat” que va insuflar vida a la ciutat. “Sabia engrescar i aglutinar el jovent de l’època per crear moviments que encara avui perduren”. Josep Caelles ha reivindicat el llegat de Subirà afirmant que “avui tots parlem d’innovar i crear, però als anys 60 i 70 aquí ja hi havia un home que ho feia socialment, musical i artística”.
Primera medalla de la ciutat
Aquesta cita a la sala polivalent tindrà lloc l’endemà de l’acte institucional a la sala de plens del consistori amb què el 9 de febrer l’Ajuntament distingirà Joan Subirà a títol pòstum amb la primera medalla de la ciutat, un reconeixement als seus mèrits i compromisos en els àmbits cultural, artístic, social i polític. L’acord va ser aprovat per unanimitat en el Ple municipal del passat 29 de setembre. En aquest cas, la convocatòria es reserva a la família, als principals representants de les entitats vinculades a Subirà i a polítics.
De la Rossa va morir el passat 3 d’agost a causa d’una llarga malaltia. Músic i treballador de banca, a més d’implicar-se activament en la vida pública solsonina com a regidor, va ser un destacat activista cultural de la ciutat durant el darrer terç del segle passat. Entre altres empreses, va ser un dels impulsors de la Joventut Solsonina, entitat organitzadora de les primeres revetlles de la plaça del Camp i amb la qual el 1971 es va recuperar el Carnaval, va fundar i dirigir l’Orquestra Patinfanjàs durant els primers vint-i-cinc anys, va crear el conjunt Got, la Cobla Ciutat de Solsona i l’Orquestra Solsona 70. Més recentment, havia dut el timó de l’Ateneu de l’Associació Viure i Conviure.
