
El proper diumenge 13 d`abril, a les 18:30, l’església parroquial de Cardona acollirà un dels actes principals de les commemoracions del tricentenari de 1714 al Bages: el concert extraordinari intitulat “El cant d’un poble”. Una iniciativa sorgida de diverses entitats del Bages que, sumant esforços i treball, han volgut unir-se a les celebracions del 300 aniversari de la Guerra de Successió tot reivindicant dos elements que constitueixen l’essència fonamental de la seva activitat: la música i la cultura catalana.
Malgrat la repressió política i cultural que va sofrir Catalunya d’ençà de la fi de la Guerra de Successió i els decrets de Nova Planta, la música i la cultura populars han preservat l’esperit i els anhels del poble català durant segles. Les cançons i les músiques tradicionals han esdevingut la veu i l’expressió d’una nació reprimida i menystinguda, un vehicle de transmissió cultural i de comunió social. D’aquí l’expressió tan reiterada: “Poble que canta mai no mor”.
En aquest sentit, des de la Catalunya Central, s’ha volgut posar en valor aquesta realitat tot aprofitant l’ocasió que ha brindat l’Ajuntament de Cardona, coincidint amb el cap de setmana de la cloenda del Congrés Internacional sobre la Guerra de Successió a la històrica vila del Bages, per donar cos a aquest concert extraordinari dedicat íntegrament a la música popular catalana, intitulat “El cant d’un poble”.
Un concert que, d’una banda, comptarà amb la participació de tres formacions històriques i emblemàtiques del cant coral a la nostra comarca – la Capella de Música de Burés de Castellbell i el Vilar (que enguany també celebra el seu centenari), la Coral Escriny de Santpedor i la Coral Cardonina de la vila amfitriona-, juntament amb una de les formacions instrumentals emergents més potents de la Catalunya interior – la Banda de Música de Cardona-. Mentre que, d’altra banda, comprendrà un programa que abraçarà més de 300 anys de músiques i cançons populars de diferents estils, gèneres i èpoques, així com també de diversos territoris i àmbits culturals catalans .
El repertori constarà d’una vintena d’obres musicals de diferents estils, períodes i territoris, totes elles englobades sota el denominador comú de l’imaginari popular català. Cançons i músiques d’arrel tradicional, antigues i modernes, del Principat, de València i de Mallorca, alternades amb cançons d’autor, himnes històrics, havaneres, sardanes, balades i composicions d’alguns mestres de la Catalunya Central. Algunes d’elles, recuperacions històriques que s’escoltaran de bell nou, després de molts anys, a la Catalunya interior.
Tres segles de músiques que ressonaran novament sota les voltes gòtiques de l’església parroquial de Sant Miquel de Cardona, el proper diumenge 13 d’abril, coincidint amb la celebració del Diumenge de Rams i la Pasqua Jueva, que, com és sabut, commemora l’alliberament del poble hebreu del jou d’Egipte.
Les localitats per a l’estrena cardonina es poden adquirir anticipadament a l’Oficina de Turisme de Cardona, a un preu únic de 10€. El mateix dia, mitja hora abans del concert, s’habilitaran les taquilles a l’entrada del recinte gòtic de Sant Miquel.
AMICS DE LA MÚSICA I LES ARTS DE LA CATALUNYA CENTRAL
FORMACIONS, INTÈRPRETS I ENTITATS
LA CORAL ESCRINY
La Coral Escriny es va fundar a Santpedor l’any 1968 per un grup de joves amb ganes de cantar dirigits per Xavier Santamaria, que en fou responsable fins al 1988. Des de llavors han assumit la direcció de la coral Jaume Serra, Enric Mieza, Oriol Torras i, des del setembre del 2009, Marc Reguant.
Al llarg de la seva història la coral ha preparat tota classe de repertoris, des de cançons catalanes a grans èxits del pop dels anys setanta i vuitanta, passant per música clàssica, jazz, gospel... Alguns dels programes més rellevants han estat l’òpera barroca Dido i Aeneas de Henry Purcell, el musical Hair, la selecció de temes dels anys 70 i 80 amb el títol de Remember i, en els darrers anys, el Gloria del compositor barroc Antonio Vivaldi i el Magnificat de John Rutter.
L’Escriny ha actuat a molts pobles i ciutats de Catalunya i ha participat en diversos festivals i concursos (d’aquí i de l’Estat Espanyol) i ha fet intercanvis amb corals del País Basc, d’Itàlia, d’Hongria i de Polònia.
CAPELLA DE MÚSICA BURÉS
La Capella de Música Burés va ser fundada l’any 1914 a partir d’un cor de caramelles al barri del Burés de Castellbell i el Vilar. Així doncs, enguany celebrarà els seu primer centenari. Gràcies a l’empenta del mestre Florenci Vila, va adquirir ràpidament una gran notorietat. Posteriorment, va anar evolucionant a mans del mestre Gibert. A partir de l’any 1952, amb la incorporació de Francesc Vila, reconegut compositor i director local, l’entitat pren un aire innovador.
Del 1987 al 2004 dirigeixen la coral Josep Colomer, Montserrat Casas, Pere Díez, Jordi Casals i Queralt Comelles. Del 2004 al 2010 es fa càrrec del cor en Daniel Antolí amb qui s’han interpretat amb orquestra grans obres de la música clàssica d’autors com Mozart, Handel i Leonard Bernstein. Del setembre del 2010 fins al març del 2011 guia el cor Rosa Ribera amb qui s’interpreta el Glòria de Vivaldi, entre altres peces. Lucka Béresová dirigeix la coral fins el setembre del 2011.
El cor ha actuat a molts llocs de Catalunya, de l’Estat espanyol i a bona part d’Europa.
Darrerament ha actuat al Kursaal i a la Seu de Manresa. També vam participar en el càsting de TV3 per participar al programa Happy day. Des del 1980, la Capella de Música Burés, conjuntament amb la Polifònica de Puig-reig, organitza el Festival Internacional de Cant Coral Catalunya Centre, per on ja han passat més d’un centenar de corals d’arreu del món.
En David Hernàndez és l’actual director.
CORAL CARDONINA
Fundada l’any 1958 per Mn. Josep Mª Casafont, és l’entitat musical cardonina més històrica i emblemàtica. Primerament com a Schola Cantorum i, més tard, com a Coral Cardonina, aquesta formació coral ha participat intensament, any rere any, de la vida cultural i artística de Cardona. I ho ha fet, alternant el seu compromís amb la parròquia i la seva vocació vers la divulgació del gran repertori musical clàssic i tradicional, amb la celebració de nombrosos concerts i amb la seva participació en les principals festivitats de la vila
La seva activitat també ha comprès l’organització de diversos concerts i esdeveniments culturals de primer ordre a Cardona, com ara la vinguda de l’Orfeó Català, l’Orfeó Lleidatà o el Cor Monteverdi de Budapest, entre d’altres, així com l’organització en diverses ocasions de la Trobada de Corals Bages-Berguedà.
Durant aquests 56 anys d’activitat, la Coral Cardonina compta també amb una dilatada trajectòria concertística per desenes de municipis d’arreu Catalunya, així com també d’Andorra i de Mallorca, deixant sempre en lloc molt digne el nom de Cardona arreu on ha actuat.
D’ençà del 2013 la dirigeix Ovidi Cobacho Closa
BANDA DE MÚSICA DE CARDONA
La Banda de Música de Cardona és hereva d’una tradició musical cardonina documentada en més de catorze dècades i d’un ric i variat patrimoni musical. L'any 2003, fa 11 anys, sota l’impuls del nostre director-fundador, en Narcís Mellado, la formació es presentà amb el nom actual en un concert a la col•legiata del Castell de Cardona. Aquest esdeveniment fou el tret de sortida d’una intensa activitat, la qual ens ha dut, no només a enriquir el patrimoni musical i festiu de la vila cardonina, sinó també a oferir concerts i cercaviles arreu de la geografia catalana.
El seu repertori comprèn una gran varietat de gèneres i estils musicals. Darrerament, ha actuat a la Festa Major de Súria, la Festa Major de Solsona, la Festa dels Traginers de Balsareny, les Festes de Santa Tecla de Tarragona, la Festa Major de Vilafranca del Penedès, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú i les Festes de Santa Eulàlia. També participa, regularment, en diversos espectacles com ara la Recreació Històrica de l’Aplec de Cardona, els Pastorets de Cardona o musicals de nova creació
Actualment la formació està integrada per una cinquantena de membres, dirigits per Xavier Ventosa Molner.
Ana Belén Ayala, soprano
Nascuda a Cardona, Ana Belén Ayala comença la seva carrera musical a l'escola de música Musicant de Cardona. Cursa el Grau Professional de flauta travessera al Conservatori municipal de música de Manresa a on, paral•lelament, obté el Grau Professional en la modalitat de Cant amb la mestra Margarida Lladó.
Actualment cursa el Grau superior de Cant al Conservatori Superior del Liceu amb el mestre Eduard Giménez. Entre els seus primers treballs com a solista destaquen diverses col•laboracions amb la Banda de música de Cardona (de la que forma part com a flautista), i el paper de Rowan a l'Opera The Little Sweep de Benjamin Britten representada al Teatre Kursaal de Manresa.
SI Bages Sud - Projecte 1714
En motiu dels actes de celebració del tricentenari del 1714 al Bages, la Secció d’Institut Bages Sud de Castellbell i el Vilar ha emprès un ambiciós projecte de recerca i divulgació a l’entorn de la realitat històrica i cultural de la Catalunya del 1714. Una iniciativa que compta amb la col•laboració de diferents institucions i entitats de la comarca, entre les quals els Ajuntaments de Castellbell i el Vilar i de Monistrol de Montserrat, i que comprèn activitats ben diverses, com ara l’elaboració d’un programa de ràdio, la creació de codis QR, la recuperació d’antics itineraris o l’ampliació de la informació de la Viquipèdia sobre els fets de 1714 a Castellbell i el Vilar i a Monistrol de Montserrat.
Dins el context d’aquest projecte, un grup d’estudiants d’aquest centre educatiu serà l’encarregat de presentar el concert EL CANT D’UN POBLE, el proper 13 d’abril a Cardona, tot glossant un repertori que abraça més de 300 anys de música popular catalana. Un programa que comprendrà la recuperació de musiques i lletres històriques, així com l’arranjament coral de grans clàssics de la música tradicional catalana.