
La dimensió més solemne i ancestral de les festes en honor a la Mare de Déu del Claustre continua reivindicant-se a través del disseny gràfic del programa, que, per segon any consecutiu, és obra de l’artista solsoní Pere Cuadrench, guanyador del concurs convocat per la regidoria de Cultura. Per primera vegada, el focus recau en la figura del pregoner, amb la fisonomia de Joan Isanta, el treballador municipal que realitza les crides a través d’aquest peculiar sistema des de fa 28 anys.
“El pregoner és un símbol de Solsona i l’ofici encara conserva l’essència antiga” , ha argumentat Cuadrench, que ha subratllat la seva voluntat de retre homenatge a la tradició oral que s’ha transmès al llarg dels segles. Així, la portada inclou un perfil de Joan Isanta tocant la trompeta per anunciar les festes, i l’interior combina la inclusió de relats ancestrals, en forma de pictogrames i cal·ligrames, i composicions contemporànies. Una de les dues tintes és el daurat, que “pretén elevar la paraula oral a la categoria de tresor, que els pobles han preservat” .
De fet, la presència d’aquesta figura, pertanyent no només a l’àmbit festiu solsoní sinó també a la seva quotidianitat –Solsona és l’única capital de comarca que conserva aquest ofici per anunciar, per exemple, els difunts– és un dels factors que més va valorar el jurat per escollir el disseny entre les quatre propostes presentades al concurs. Tot i això, també va tenir un pes decisiu la seva qualitat artística, segons ha destacat Alarcón. “La seva sensibilitat s’adiu perfectament a la solemnitat que l’Ajuntament sempre vol conferir a la Festa Major” .
Pere Cuadrench agraeix a la regidoria de Cultura la completa llibertat amb què ha pogut dissenyar el conjunt de la publicació per expressar artísticament tot el que ha volgut. Aquest programa és previst que surti al carrer a final de mes o principi de setembre. La versió en línia es podrà consultar els propers dies al web www.solsonalafesta.net .
