El tió, versió psicodèlica

Un australià i un irlandès establerts a Barcelona creen una nadala-videoclip que narra la tradició de fer cagar el tió i que està destinada a ser un dels èxits de YouTube

Publicat el 18 de desembre de 2012 a les 20:48
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8KoX2xT1iX8[/youtube]

Els dissenyadors Dave Glass i Killian Cooper, un australià i un irlandès establerts a Barcelona des de fa quatre anys i responsables de l'estudi de creativitat Hungry Castle, acaben de llançar a Internet el videoclip Shit Log (Have a Shitty Christmas), una original nadala que pretén projectar la tradició del tió arreu del món. Interpretada pel novell grup de pop Indian Pink, que és a punt de publicar el seu primer treball, és una narració psicodèlica de la tradició del tió, que demana alhora que se l'estimi i que se'l maltracti, mentre va cagant sardines i torrons.

Fa quatre anys, quan Glass va arribar a Barcelona, va topar-se amb la fira de Santa Llúcia de la plaça de la Catedral de Barcelona. "Hi vaig veure un escenari on hi havia un tronc molt gran, i tota una sèrie de nens fent cua per pujar a l'escenari i picar-lo. Picar un tronc! No vaig entendre res", se sincera a NacióLaFlama.cat. "Impactat", va anar preguntant a les seves amistats catalanes què era aquella mena de happening que havia vist, "i vaig veure que era una tradició única, diferent... i que s'havia de compartir amb el món".

D'aquest anhel n'ha sortit la nadala Shit Log (Have a Shitty Christmas), que narra en primera persona els sentiments que té el tió durant aquestes dates, i que desitgen que es converteixi en un viral d'èxit a YouTube, internacionalitzant així la tradició catalana. "El vam publicar ahir, dimecres, i la idea és compartir-lo no només a Catalunya, sinó arreu del món. Jo ja ho estic passant als meus contactes d'Austràlia, en Killian, als seus d'Irlanda... A veure si podem ser proper èxit de YouTube!", detalla, havent-se assolit ja les 2.000 visualitzacions.

Però, més enllà d'aquest repte, Glass (al vídeo, caracteritzat d'una espècie de caramel de torró i xocolata) i Cooper (de sardina) també se n'han fixat dos més: reproduir el clip en directe, a mode de performance, davant la Catedral, i "volem que la cançó se senti al Mercadona". De moment, la performance no té data prevista, perquè voldria acordar-la amb els organitzadors de la fira.

"Vam descobrir que el Pare Noël, aquí, és nou!"

Sobre el procés de descoberta de la tradició, Glass exposa: "Va ser un procés molt orgànic, molt natural. Els nostres amics catalans ens ho van anar explicant tot, ens van ensenyar la cançó, que és una tradició del tot normal, que es fa a les cases..., i que el Pare Noël és nou aquí!"

Però no s'ho van acabar de creure, i "els vam preguntar diverses vegades si de veritat era una tradició d'aquí..." Un cop se'n van fer del tot la idea, reconeix que n'ha quedat meravellat: "És festa per a tots, no només per als nens. També per als adults! I m'encanta que hi hagi tot un procés, de donar-li menjar, de fer-se'n amic... És a dir, no només dura una nit, sinó que hi ha tot un ritual... És una acció molt participativa i molt positiva, i no tan comercial com el Pare Noël, a qui li dius que vols tal regal, te'l porta i ja està."

Ara, pare d'un nadó de vuit mesos, Glass explica que també s'apuntarà a seguir la tradició. "Personalment, m'encanta", reconeix.