
Fidel a les referències a l’actualitat de cada any, la catifa de flors que confecciona el diumenge de Corpus a Solsona l’Agrupament Escolta Pare Claret a la plaça de Palau s’ha dedicat enguany a la crisi dels refugiats. Un clam inequívoc ocupava el centre del mosaic: “La llibertat no coneix fronteres”. Dissenyada per la cap escolta Raquel Estany, la catifa no ha deixat indiferent el públic, ja que ha consistit en una instal·lació que s’ha servit d’altres elements que acompanyaven els habituals, entre els quals hi havia murs aixecats amb caixes de cartró.
“Que el Corpus ens ajudi a tots a empatitzar amb aquells que fugen de la guerra i no aixequem murs”, ha pregonat el bisbe, Xavier Novell, en finalitzar la processó. La regidora de Cultura, Sara Alarcón, que ha fet un bon balanç de la celebració per l’ambient festiu que es respirava al carrer, també ha felicitat l’Agrupament Escolta per apostar per una catifa “diferent, amb una proposta més arriscada, que ha fet un pas més enllà”.
La jornada central del Corpus a Solsona s’ha celebrat sense incidències i amb la vènia del temps, després que aquest dissabte a la nit s’hagués de cancel·lar la roda de foc per la pluja. La manifestació gegantera, com sempre, ha estat l’atracció principal per a un públic eminentment familiar. En la cita tradicional que marca l’avantsala de l’estiu, els gegants i improperis han tornat a senyorejar l’espina dorsal del nucli antic per fer viure la festa a tot estrop entre centenars de veïns i turistes i sacsejar l’habitual calma solsonina. La ciutat ha dedicat els ballets de la manifestació gegantera a la memòria de l’exalcalde Ramon Llumà, traspassat aquesta setmana.

El macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé, ha destacat “el bon desenvolupament” dels actes. Malgrat no disposar del tradicional mestre de cerimònies a la plaça, per motius circumstancials, “els ballets s’han pogut executar de manera molt fluïda”. Solé ha destacat, però, l’elevada afluència de persones en la cercavila de dissabte al migdia: “feia anys que no ho vèiem”, afirma.
Amb una regidora menys
En l’àmbit estrictament polític, la comitiva d’autoritats ha estat integrada avui per dotze representants municipals en lloc dels tretze que integren la corporació, després que en el Ple de divendres renunciés al càrrec la regidora convergent Sílvia Torra, a l’Ajuntament des del 2011, per motius personals.
D’altra banda, dos dies després del darrer Ple, ha planat sobre la celebració el debat reobert per Alternativa per Solsona-CUP sobre la participació de l’Ajuntament a la processó –un any més hi han assistit les dues formacions del govern municipal, ERC i PSC, i CDC. A través de les xarxes socials, la CUP ha tornat a reclamar aquest migdia “la separació dels actes populars d’aquells que són estrictament privats”.
Per a l’alcalde, David Rodríguez, “en el temps que vivim ningú no té cap dubte que les institucions públiques no estan barrejades amb les religioses” i, des de la funció de representativitat, considera que els edils que participen en actes religiosos també representen els ciutadans que professen aquella fe. “Jo, com a alcalde, hi assistiré sempre”, sentencia.

La regidora socialista, Yasmina Valderrama, està disposada a debatre els criteris amb què l’Ajuntament s’implica en els actes de l’Església. Amb tot, argumenta que hi participa “com a representant del poble, no a títol personal”. El portaveu de Convergència, Marc Barbens, per la seva banda, defensa “la llibertat de cada regidor” a l’hora de decidir la seva presència activa en aquest tipus d’aplecs i recorda que el protocol “no obliga ningú” a prendre-hi part.