Cultura i Mitjans

La Fira de la Mel de Riner dedica un apartat a la història de l'aiguardent

L’exposició “Aiguardent: Aromes destil·lades” se centrada en l’elaboració i curiositats d’aquesta beguda alcohòlica a través d’objectes relacionats amb la seva destil·lació

  • Alambí de coure per fer aiguardent
Publicat el 03 d’abril de 2025 a les 08:05

L’aiguardent serà un dels protagonistes de la Fira de la Mel de Riner, trobada que tindrà lloc el diumenge, 6 d’abril, al Santuari del Miracle. El col·leccionista i restaurador Marius Codina, col·laborador habitual de l’Ajuntament de Riner, ha preparat per a aquesta vuitena edició de la fira l’exposició “Aiguardent: Aromes destil·lades”, centrada en l’elaboració, història i curiositats d’aquesta beguda alcohòlica a través de diversos objectes relacionats amb la seva destil·lació.

A la mostra “Aiguardent: Aromes destil·lades” s’hi podran veure, a més de plafons informatius, diversos objectes que formen part del món aquesta beguda, com alambins de coure, recipients per fer ratafia amb aiguardent i plantes o ungüents elaborats amb aiguardent i herbes per curar ferides i cops, un muntatges d’ampolles bessones amb moscatell i aiguardent per fer la tradicional barreja o vasos petits per fer tastets.

Codina destaca la importància que va arribar a tenir l’aiguardent a Catalunya, territori on moltes cases elaboraven el producte. Era molt valorat com a digestiu i per obrir la gana, per fer remeis casolans, i es considerava que era adient per combatre problemes estomacals i cardíacs, l’anèmia i com a eficaç antibacterià. Amb aiguardent es feien licors com la ratafia, confitures de fruita o xarops, i també s’elaboraven remeis que s’aplicaven en forma de fregues, ungüents, bàlsams, infusions o licors.

Durant el segle XIX, Catalunya fou la principal productora d’aiguardent mundial, i d’aquí en surt la frase “Reus, París, Londres”, les tres ciutats que marcaven el preu de l’alcohol. A partir d’aquest segle van proliferar diferents destil·leries familiars arreu i algunes de populars anomenades fassines, on cada productor de vi podia anar a fer el seu aiguardent a canvi d’una porció del resultat.

Cal recordar que la Fira de la Mel, organitzada per l’Ajuntament de Riner, acollirà una quarantena de paradistes i es desenvoluparà a l’esplanada del Santuari del Miracle. El certamen inclourà una jornada de portes obertes a la Casa Gran, la qual permetrà visitar de franc el pati i l’escala monumentals, l’antiga cuina, les quadres i el foc de rotllo (espais rehabilitats i museïtzats), així com l’Espai Barroc, l’Espai Natura i l’Espai Apiària (Alberg de les Abelles de Catalunya).