Societat

Riner viurà el 6 d'abril la Fira de la Mel més solidària

Amb una caragolada a càrrec de la FECOLL destinada a recuperar una festa tradicional i la campanya de donació de sang a càrrec de l’Associació de Donants de Sang del Solsonès

  • Presentació de la Fira de la Mel
Publicat el 30 de març de 2025 a les 11:10

Riner viurà el diumenge, 6 d’abril, la Fira de la Mel de Riner més solidària gràcies a la caragolada organitzada per la FECOLL, la recaptació de la qual anirà destinada a recuperar la Festa de l’Adesiara a Freixinet, i la campanya de donació de sang promoguda per l’Associació de Donants de Sang del Solsonès. La trobada firal, que tindrà com a marc l’incomparable Santuari del Miracle, comptarà amb 38 parades de productes artesanals i de proximitat, molts dels quals relacionats amb la mel, i una quinzena d’activitats paral·leles. Així ho ha explicat Joan Solà, alcalde Riner, en el decurs de la presentació de la fira que ha tingut lloc a la Diputació de Lleida.

1000033627
1000033627

Es presentarà una coca de mel elaborada especialment per a l’esdeveniment

Solà ha dit que l’acció de la FECOLL contribuirà a donar a conèixer aquesta menja “en una zona amb poca tradició caragolaire” i s’ha referit a novetats com la recuperació de l’“esmorzar de fira” a base d’ous ferrats amb mel i bacó i la distribució de coca i xocolata desfeta a càrrec de l’Escola Rural de Freixinet. A partir de les 11.30 h hi haurà tapes elaborades amb mel com són l’hamburguesa rinerenca i els bunyols de bacallà, sense oblidar la presentació d’una coca d’ametlles i mel elaborada especialment per a l’esdeveniment pel Forn de Pa Guerres de Llobera.

Presentació Fira de la Mel
Presentació Fira de la Mel

Solà també ha recordat que dissabte, el dia abans de la fira pròpiament dita, s’ha programat la VII Jornada de la Mel, centrada genèricament en temes apícoles i més concretament en el projecte REDICAT de preservació de les abelles.

De la seva banda Fermí Massot, diputat de Medi ambient i Acció Climàtica de la Diputació de Lleida, ha dit que la Fira de la Mel “és un esdeveniment que contribueix a preservar i promoure una tradició tan arrelada i necessària com és l’apicultura i que ens ajuda a promoure un projecte sòlid de preservació i recuperació de les abelles”. Massot ha asseverat que aquestes iniciatives firals ajuden a posar en valor el patrimoni lleidatà i són un pol d’atracció turística per a visitants d’altre contrades, que poden descobrir productes locals de proximitat. 

Ferran Perdrix, president de la FECOLL, ha afirmat que la caragolada solidària respon a la voluntat de la FECOLL d’obrir-se al territori i de “donar suport a una fira que representa valors compartits amb la FECOLL com són donar valor al producte de proximitat i donar a conèixer aquest producte i les seves elaboracions a la gent”. També ha incidit en que “tota la recaptació de la caragolada es quedarà al municipi, concretament anirà destinada a recuperar una festa tradicional de la zona” i ha mostrat la voluntat de l’entitat lleidatana de repetir en futures edicions de la fira. “Esperem que la nostra aportació serveixi per engrandir el coneixement de la nostra cultura gastronòmica", ha reblat.

El tècnic de promoció del Banc de Sang de Lleida, Albert Bobet, ha explicat que en aquest primer any de col·laboració amb la Fira de Riner la campanya d’extracció de sang es vehicularà a través de l’Associació de Donants de Sang del Solsonès i que es farà el diumenge de la Fira de 10 a 14 h. Bobet ha recordat que pot ser donant qualsevol persona d’entre 18 i 70 anys amb bona salut que pesi més de 50 quilos. La campanya de donació de sang es farà a l’Espai Barroc de la Casa Gran.

Finalment, el col·leccionista i restaurador Marius Codina ha dit que l’exposició que ha organitzat, “Aiguardent: Aromes destil·lades”, se centrarà en l’elaboració, història i curiositats d’aquesta beguda alcohòlica citada a través d’una gran diversitat d’objectes relacionats amb la seva destil·lació.


La gastronomia les propostes culturals i les activitats infantils tindran també un protagonisme destacat en la festa rinerenca, que enguany assoleix la 8a edició i que compta amb el suport del projecte REDICAT de salvaguarda de les abelles.

La recaptació de la caragolada solidària de la FECOLL anirà destinada a que l’Associació de Joves de Riner pugui recuperar la festa de l’Adesiara, una celebració tradicional (bàsicament, l’antiga Festa de les Enramades) que es va iniciar a finals del segle XIX i que feia més de 40 anys que s’havia perdut. El 2013 es va recuperar temporalment a través de l’Ajuntament de Riner i l’associació de Veïns de Freixinet, però l’any 2020 ja no es va fer a causa de la pandèmia del Coronavirus. Aquesta festa va ser batejada com Adesiara, que significa “abans i ara”, i va ser una combinació d’elements tradicionals i actuals. És previst que la festa recuperada es faci aquest mes de juny a la Plaça Major de Freixinet. Com és habitual, els tastets de la FECOLL inclouran caragols i vi de Raimat, i costaran 5 euros.

El capítol cultural vindrà de la mà de tres exposicions exhibides a la Casa Gran. Es tracta de la mostra “Aiguardent: Aromes destil·lades”, de Màrius Codina; el muntatge “Eterns Papasseit – Estellés”, de Sergi Marco, una proposta singular que ens convida a explorar la fusió entre la pintura i la poesia, i la proposta “Entaula't!” de L'Auba Decoració.

La jornada inclourà un taller de maquillatge infantil, l’entrega del guardó L’Abella Rinerenca a un personatge que hagi destacat per treballar en pro del municipi i el sorteig de la “Panera de les abelles i la mel”.

La fira es desenvoluparà a l’esplanada del Santuari del Miracle, i inclourà una jornada de portes obertes a la Casa Gran, on es podrà visitar el pati i l’escala monumentals, l’antiga cuina, les quadres i el foc de rotllo, així com l’Espai Barroc, l’Espai Natura i l’Espai Apiària (Alberg de les Abelles de Catalunya).  

La Fira de la Mel està organitzada per Ajuntament de Riner i forma part de les diverses iniciatives del Consistori relacionades amb la mel i les abelles, com la posada en marxa del projecte REDICAT o la creació de l‘espai museogràfic Apiària, situat a la Casa Gran.