
La cadena humana que aquest Onze de Setembre pretén unir tota la costa catalana, d'Alcanar a la Jonquera, per reclamar la independència de Catalunya no estarà conformada únicament per catalans i catalanes. També hi haurà gegants, gegantons, dracs i víbries d'arreu del país, en una mostra explícita del suport del sector de la cultura popular catalana al procés independentista. A més a més de la imatgeria festiva, castellers i sardanistes també tindran reservats trams específics de la Via Catalana per mostrar-hi el seu compromís amb la llibertat del país.
Concretament, els gegants i les colles geganteres tenen reservat el tram 343 de la Via Catalana, a la N-340 a l'alçada d'Avinyonet del Penedès (l'Alt Penedès). Una de les responsables de coordinar el tram, Marta Plans, explica a NacióLaFlama.cat que colles geganteres com les de Castellví de la Marca, la Llacuna, Sant Pere de Ribes, Gironella i la del Bisbalet d'Igualada, entre d'altres, ja han confirmat la seva presència. Segons la seva opinió, la mescla "d'un dels elements més destacats de la nostra cultura popular, els gegants", conjuntament amb les vinyes del Penedès i amb Montserrat de fons, contribuirà a "transmetre una imatge que segur que quedarà fixada a la retina de milers de persones".
Però, a més a més dels gegants, la iniciativa ha tingut tan bona rebuda que en aquest tram 343 també s'hi concentraran d'altres tipus de mostres de cultura popular, sobretot del Penedès, com el Ball de Figuetaires, el Ball de Gitanes, el Ball de l'Àliga, colles de falcons, els Diables de Vilafranca i el drac Saxot de Sant Cugat, entre d'altres.
Cadena humana de pilars
El sardanisme també tindrà uns trams específics per a expressar-se: del 571 al 574, prop de Caldes de Malavella (la Selva), a la sortida de l'Eix Transversal. Al llarg de dos quilòmetres, els 2.000 sardanistes que s'hi preveun aplegar lluiran unes lletres de gran format on s'hi llegirà Sardanes for the independence, especialment pensades perquè les avionetes i helicòpters que enregistrin la cadena des de l'aire les puguin captar. De moment, ja hi ha fins a onze autobusos de sardanistes confirmats que s'hi desplaçaran, coordinats per la pròpia Federació Sardanista de Catalunya.
A més a més de geganters i els sardanistes, els castellers es concentraran a Roda de Berà (el Tarragonès). L'organització preveu que les diverses colles participants alcin pilars just a les 17.14h, en una "cadena humana de pilars" que pot convertir-se en una potent imatge visual.
Durant la setmana vinent, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) donarà més detalls de cadascun d'aquests trams.
Protocols estrictes
L'ANC havia intentat que al tram on s'hi concentrarà la imatgeria festiva hi fossin presents alguns dels elements més singulars i/o històrics del folklore català, com per exemple l'Àliga de la Patum de Berga. Però aquestes figures es regeixen per uns protocols festius summament estrictes, i en el cas concret de Berga, la petició va ser valorada pel patronat de la festa i va acabar sent desestimat.