
El proper 1 de desembre es presentarà a Berga una singular col·lecció de polseres en plata i cuïr amb motius relacionats amb els elements de la Patum: l'Àliga, la Guita, les Maces, el Tabal....
La particularitat d'aquestes joies és que han estat dissenyades i elaborades al taller del joier solsoní Vicenç Jané, un artesà avesat a fer obres per encàrrec (els trofeus dels Premis Drac d'Òmnium són obra seva) i col·leccions amb segell d'identitat pròpia.
Jané explica que hi va començar a treballar en aquest projecte fa força temps, i fins que no va tenir enllestits tots els originals, no els va presentar al Patronat de la Patum, que va acollir molt favorablement la idea. I la va acollir amb tant entusiasme, que tindrà el títol de col·leció oficial de la Patum, com explica amb orgull el Vicenç.
Tot va nèixer d'un concert del Roger Mas
Al Vicenç li agrada explicar que la idea de fer una versió en joies dels elements de la Patum va sorgir arran d'un concert del Roger Mas, en que va interpretar una versió del ball dels Gegants de Solsona i de l'Àliga de la Patum. En aquella època, Jané acabava de treure una col·leció de braçalets de Solsona, i va tenir la inspiració de repetir quelcom semblant amb els elements més identificatius del folklore berguedà, animat, en part, per un amic de Berga.
La Guita, la figura més divertida
Jané és mostra molt satisfet del disseny final de les peces, però en destaca la Guita, per la qual ha aconseguit que tingui dos imatges segons el costat que es deixi veure a la polsera: la part del coll i del cap, allò que es veu de lluny, i el cos i els portadors, allò que es veu quan hom s'hi apropa.
Les polseres han tingut en compte tots els detalls. Inclouen el logotip de la Patum i el de la Unesco, Patrimoni de la Humanitat, i en algun element, la corretja reprodueix els colors verd i vermell de la festa berguedana.
Per Jané, l'important és que les joies tinguin un sentit per al qui les porta, "les peces, a part de ser maques, han d'aportar un sentiment", afegeix