Aquest dissabte 5 de juliol, a les 10 de la nit, la Coral joia de Maig d'Anglesola, dirigida pel pontsicà Narcís Cercós, oferí un concert a la Catedral de Solsona davant unes 30 persones.
Aquest concert titulat "Un passeig coral per la Història de la Música d'Europa i Catalunya" es va realitzar a la catedral de La Seu d'Urgell el passat 26 d'abril, a l'Església de Santa Maria de Ponts el 27 d'abril, a França (Pamiers i Cintegabelle) de l'1 al 4 de maig de 2014, i properament es realitzarà a l'església parroquial d'Anglesola, al Monestir de Vallbona de les Monges i al Monestir de Santa Maria de Ripoll.
Al llarg de la 1a part es va fer un breu repàs històric basat en 2 blocs: "La música sacra" i "L'impressionisme francès i l'òpera", i a la 2a part el repertori es basà en la música catalama i se'n diferencia clarament 3 blocs: "La cançó tradicional catalana", "La Nova Cançó" (basat en el moviment que duu el mateix nom) i "La pàtria" (on s'interpretaren dues de les peces més significatives "El Cant de la Senyera" i "Els Segadors").
• Història
L'any 1949 va néixer la Coral Joia de Maig a partir de la iniciativa d'un grup d'homes, entre ells Ricard Mir, president de l'entitat durant els sis primers anys. L'any 1958, van fer la primera actuació pública de “Caramelles” el diumenge de Pasqua i van seguir així successivament fins a l'any 1972.
Fou l’any 1965 que es van introduir les veus femenines a la Coral.
L'any 1969 assumí la direcció Narcís Saladrigues, que en aquest moment era el vicari de la parròquia d'Anglesola. Saladrigues va reestructurar el grup de caramelles i va formar una coral. En aquest moment, l'activitat periòdica va passar a ser anual i es va ampliar el repertori musical amb la introducció de cançons tradicionals catalanes i temes polifònics del segle XVI. Saladrigues, va ser director de la Coral Joia de Maig fins a juny de 1990, deixant una petjada musical que encara avui es conserva. Llavors, el càrrec de director el va assumir l'agramuntí Ramon Casals i Muntada que va seguir ensenyant i dirigint música polifònica dels segles XVI i XVII. Va ser director de la Coral fins a l’abril de 2008, morint al mes de maig després d’una ràpida i letal malaltia.
Va ser a l'abril de 2008, que el jove director Narcís Cercós, veí de la localitat de Ponts, es va fer càrrec de la direcció musical de l'entitat, pianista de la coral des de l'any 2000, el qual aporta a l’entitat un intens treball d’afinació i d’interpretació musical de les diferents obres.
• Tècnica Musical
La Coral Joia de Maig treballa bàsicament un repertori especialitzat en polifonia i música tradicional catalana, passant també per diferents estils i èpoques de la història de la música. La major part del repertori polifònic és dels segles XV, XVI i XVII sense deixar de banda repertori del Barroc, Classicisme, i Romanticisme musical, i incorporant també temes del s.XX, no només en llengua catalana sinó també amb textos originals ja siguin en italià, francès, anglès o llatí.
Com la majoria dels cors que trobem a Catalunya, la Coral Joia de Maig té un repertori especialitzat en música tradicional catalana. Tal com diu el seu director, Narcís Cercós: “si nosaltres mateixos no anem cantant i recuperant la música del nostre repertori tradicional, aquesta s'anirà perdent. Per aquest motiu, la nostra obligació és divulgar-la ja que el Cançoner Tradicional de Catalunya té una gran riquesa”.
La Coral Joia de Maig està formada per uns 36 cantaires formant un grup molt equilibrat en quant a les veus, i amb edats compreses entre els 20 i els 80 anys. Com passa en la majoria dels cors, s'ha d'anar incentivant i potenciant als joves perquè es vagin introduint al món de la música, ja que a Catalunya el moviment coral és una gran potència per a l'estatus cultural i social del nostre país. Alguns dels membres de la coral provenen d'altres poblacions de les comarques de l’Urgell i de la Noguera com Belianes, Guimerà, Tàrrega, Vilagrassa, Castellserà, Agramunt i Ponts.
Foto: Ramon Estany
Foto: Ramon Estany