
L'Orfeó Català i la Coral Cardonina cantant els cants finals Foto: Jaume Barberà
El passat diumenge dia 5 d'octubre, l'Orfeó Català va oferir un gran concert a l'incomparable marc de la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, al bell mig de la fortalesa que s'erigí com a darrer baluard de les llibertats catalanes l'any 1714. La iniciativa, que s'emmarcava dins els actes de cloenda del Tricentenari a Cardona, va ser impulsada per la Coral Cardonina i l'Ajuntament municipal, quaranta-cinc anys després de la darrera visita de l'emblemàtic cor barceloní a la vila ducal.
L'acte es va iniciar amb un breu parlament de benvinguda a càrrec del batlle cardoní, seguit d'una intervenció del director de la Coral Cardonina, qui exposà breument els vincles històrics entre l'Orfeó Català i la població bagenca. En acabar, els representants de la coral amfitriona van fer entrega d'una ofrena a la representant de la Junta Directiva de l'Orfeó Català, la diputada Sra. Gloria Renom, qui encapçalà, conjuntament amb el director general del Palau de la Música Catalana, Sr. Joan Oller, la comitiva institucional que va acompanyar als cantaires barcelonins. L'obsequi va consistir en la reproducció d'un gravat de Lluís Millet, creat en motiu de la primera visita de l'Orfeó Català a Cardona, l'1 de juny de 1969.
Seguidament, l'Orfeó Català va entrar a la nau romànica tot ocupant diferents espais del recinte i entonant la commovedora 'Da pacem domine' del compositor estonià A. Pärt. Peça que serví de preàmbul a la primera part del concert, ja amb tots els cantaires ubicats a l'escalinata del presbiteri,durant l qual els cantaires del Palau de la Música Catalana van desgranar un seguit de composicions d'inspiració religiosa que va deixar embadalit al públic que atapeïa el temple cardoní. Les expressives i colpidores harmonies dels catalans Ferran Sor – i no pas 'Sors' com apareix escrit habitualment en molts programes-, Pau Casals i Josep Reig ressonaren amb intensitat sota les voltes de la canònica romànica del castell cardoní, impulsades per la subtil i fluida direcció del mestre Josep Vila i Casañas. Precisament, les dues darreres peces que van culminar amb gran lluïment el primer bloc del concert van ser les seves composicions In 'Paradisum' i 'Laudate Dominum'.
Després d'un recés de 15 minuts, es reprengué la segona part de l'audició amb un reguitzell de cançons tradicionals catalanes, interpretades amb depurada jovialitat i exquisidesa pels radiants cantaires que envoltaven el centenari penó de l'Orfeó Cardoní que engalanava la barana central de l'escalinata. Quatre delicioses cançons del mestre Toldrà, acompanyades magistralment al piano per Mercè Sanchis, donaren lloc a títols tan populars com 'L'emigrant' i 'L'hereu Riera', per finalitzar amb l'estrena de 'Els ametllers florits' d'A. Borgunyó.
La sonora ovació del públic dempeus va anar seguida de l'ofrena d'una escultura commemorativa de sal al mestre Vila, qui va convidar als cantaires de la Coral Cardonina a sumar-se a l'Orfeó Català per entonar dos cants finals de propina: 'El Rossinyol' i el 'Cant de la Senyera'. Al sortir, el més de mig miler de persones que es donaren cita al castell medieval van poder gaudir d'una copa de cava, tot conversant amb els cantaires protagonistes d'una històrica vetllada.