Miquel Calçada, ambaixador del 1714 a Cardona

"A Catalunya se'ns ha inculcat que cada cop que hi ha una revolta, acaba en patacada, i no és així"

Publicat el 10 de setembre de 2012 a les 21:08
Miquel Calçada entre Jordi Moltó i Ferran Estruch. Foto: Jordi Santasusagna

El comissionat de la Generalitat per als actes de commemoració de del 300 aniversari de 1714, Miquel Calçada, ha estat aquest dilluns matí a Cardona prenent part en els actes previs a la Diada i l'encesa de la Flama de la Resistència que l'Associació Memorial 1714 porta cada any fins al Fossar de les Moreres, a Barcelona.

En una intervenció al saló de sessions de l'Ajuntament, Calçada ha fet una reflexió en clau històrica sobre les causes del derrotisme català. Segons el popular comunicador, "a Catalunya se'ns ha inculcat que cada cop que hi ha una revolta, acaba en patacada, i no és així". Tot seguit ha posat diversos exemples de grans victòries, militars o no, que se'ns amaguen de manera intencionada, fent que fora dels cercles acadèmics només es recordi la derrota de l'onze de setembre. El Setge de Cardona, al 1711, és una mostra de com una gran victòria catalana a nivell europeu, pràcticament no s'ha conegut fins ara.

Miquel Calçada ha acabat la seva intervenció denunciant "l'excés de prudència" que caracteritza la política catalana, tot afegint que "sembla que alguna cosa està canviant".

Prèviament, l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha reivindicat el paper de Cardona en la lluita per les llibertats de Catalunya durant la Guerra de Successió tot reclamant especial atenció per a la celebració del 300 aniversari de la desfeta. Estruch també ha recordat els fets de 1711, animant a tothom a veure el documental "1711. El Setge" que TV3 emetrà dimarts al vespre.

Un cop acabats els parlaments, Estruch i Calçada, acompanyats de Jordi Moltó, delegat del Govern a la Catalunya Central, i de Jordi Miravet, president de l'Associació Memorial 1714, han procedit a encendre la Flama de la Resistència. Després del parlament davant del Monument a l'Onze de Setembre, tota la comitiva d'assistents s'ha desplaçat fins als peus del Castell de Cardona, on al baluard de Sant Llorenç s'ha llegit un manifest i s'ha fet una ofrena floral als defensors del Castell el 1711. L'acte ha finalitzat amb la interpretació de l'Himne de Cardona i el cant del Segadors.