Òmnium Cultural del Solsonès porta l’exposició sobre els 150 anys del “CALENDARI DELS PAGESOS”

La inauguració tindrà lloc el diumenge, 2 de setembre, a les 7 del vespre, a la Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona, al 3r pis del C/. Castell, 20

Publicat el 27 d’agost de 2012 a les 17:49
L’exposició és una producció del Museu Etnològic de Barcelona i d'Edicions Tomàs SCP. La mostra recorre diferents localitats del país amb motiu dels 150 anys de la primera edició del Calendari dels Pagesos., que ha reflectit durant segle i mig que "Per a tot hi ha el seu moment, i un temps per a cada cosa sota el sol". 
 
Dates: del 2 al 16 de setembre
Lloc: Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona
Horari: 
- dies laborables dins l’horari d’oficina de l’Ajuntament
- dies festius d’11 a 13 h. i de 19 a 21 h.

Organitza: Òmnium Cultural del Solsonès amb el suport del Museu Etnològic de Barcelona. 

Calendari dels Pagesos. 150 anys mesurant el temps
.
Amb motiu de la efemèride de la més antiga publicació activa en català existent a l'actualitat, aquesta mostra recorre diferents localitats del país, rememorant com El Calendari dels pagesos ha reflectit durant segle i mig que "Per a tot hi ha el seu moment, i un temps per a cada cosa sota el sol".
Els calendaris de pronòstics
A part del calendari normal, es a dir, dies, setmanes i mesos, un calendari de pronòstics recollia dades astronòmiques, com les llunacions, els eclipsis de sol i de lluna o altres aspectes més pragmàtics per a la vida quotidiana com són el santoral, les festes movibles i les fires. En sentit estricte, doncs, el Calendari dels Pagesos és en realitat un almanac. Almanacs, llunaris, calendaris o pronòstics complien una funció utilitària per a qui tingués necessitat de conèixer el calendari per qüestions relacionades amb les seves tasques professionals, econòmiques o de subsistència. El 1860 neix el Calendari dels Pagesos per al 1861. La seva aparició no va ser accidental, i cal contextualitzar-lo en un moment precís i concret de popularització d'aquest tipus de publicacions: la segona meitat del segle XIX.
El Calendari dels Pagesos a l'era d'Internet
El contingut és pràcticament el mateix que des de fa segle i mig, es segueix editant sense color, sense fotos i sobre paper antic. És l'antítesi de tot el que venen a un quiosc. No gaudeix ni de publicitat ni de subvencions; malgrat això, la seva tirada és a dia d'avui de 76.000 exemplars. El calendari és un objecte de culte ara que emergeix el gust pel passat i es re-valoritza la tradició.
La exposició
La exposició del MEB compta amb 11 panells en els que s'explica la història i característiques del calendari i es completa amb una selecció d'objectes etnogràfics que conserva el museu relatius a la vida rural. Tres sèries de la mostra recorren simultàniament Catalunya com a resultat de rebre múltiples peticions d'allotjar-la a diferents viles del país.