
Els actes centrals del Corpus, celebrats avui al migdia amb la plaça Major com a epicentre, han avançat l’entrada a l’estiu a Solsona. En un ambient tòrrid d’ombres cobejades, la manifestació gegantera ha atret l’interès d’un públic eminentment familiar, àvid de viure el patrimoni festiu en el seu hàbitat natural. Els canvis introduïts a la tronada per adaptar-la a la normativa del foc han estat el principal tema de conversa en una festa centenària que deixa un escàs marge a la improvisació i a les modificacions.
Enguany s’ha llaurat fondo per extremar les precaucions. L’acordonament de la plaça, una vegada finalitzats els ballets, per a la preparació i execució de la tronada, a més de garantir la seguretat dels espectadors, ha suposat, segons destaca l’alcalde, David Rodríguez, “una major visibilitat de l’acte per a tothom” . La regidora de Cultura, Sara Alarcón, valora molt positivament la realització de la traca i la col•laboració de la gent per seguir les indicacions. “Tot s’ha desenvolupat tal com es preveia”, assegura.
Tot i això, la regidora admet que “caldrà polir la tronada perquè s’acosti al màxim a la que es feia fins ara” . En aquest sentit, Sara Alarcón diu, per exemple, que s’intentarà que la pólvora utilitzada pels experts pirotècnics tingui la mateixa composició que la que preparen els trabucaires, ja que avui ha provocat més fumera de l’habitual, i que els mascles es col•loquin més separadament els uns dels altres.
En aquesta línia, el macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé, afirma que l’entitat està satisfeta del Corpus i de la forma com s’ha resolt la necessitat d’adaptar la tronada a la normativa, ja que “manté l’essència, en tant que continuen fent-la els trabucaires”, no s’ha renunciat als mascles i, alhora, “s’ha guanyat en seguretat” . No obstant això, Solé ha avançat que els geganters tenen per cor estudiar solucions alternatives per presentar a l’Ajuntament i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre que no passin per la contractació d’una empresa pirotècnia, com s’ha fet aquest Corpus per primera vegada, i que permetin escurçar la distància entre la tronada i el públic.
Una de les singularitats del Corpus és la realització de la catifa de flors i serradures de colors amb què l’Agrupament Escolta Pare Claret ornamenta la plaça de Palau, escenari de la benedicció que segueix la processó presidida pel bisbe, Xavier Novell. Aquest any la catifa s’ha dedicat al Tricentenari, amb el lema “Érem, som i serem”, i el disseny ha estat obra del dissenyador solsoní Edgar Riu.

