Solsona estudia replantejar l'ús dels mascles

El consistori revisarà la seguretat i la legalitat dels elements pirotècnics

Publicat el 31 de març de 2014 a les 17:37
Els Mascles, a punt per posar-se a la Tronada Foto: Ramon Estany

En el darrer Ple Municipal de Solsona es va posar damunt la taula la situació en què es troba una part dels elements festius pirotècnics de la Festa Major, molt especialment els Mascles.
El regidor a l'oposició del grup municipal CiU, David Manzano, va demanar a l'alcalde que està fent el consistori al respecte davant els rumors que es podrien arribar a suprimir els Mascles.


Els Mascles de Solsona, uns coets recuperats l'any 2009

Després d’un procés de recerca dut a terme per l’Agrupació de Geganters de Solsona, i de mutu acord amb l’Ajuntament i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, en la Festa Major de 2009 es recuperaren els mascles, un element pirotècnic referenciat documentalment per primera vegada a Solsona el 1693. 
Aquests mascles o morters són uns cilindres d’acer amb una cavitat al mig oberta per al part superior per on s’omplen de pólvora i terra compactades i un petit orifici a la base per on es fica la metxa. Pesen 10,3 quilos cadascun i es caracteritzen per dur gravat un element al·legòric identificatiu dels estaments signants del Protocol del folklore geganter de la Festa Major, és a dir, l’Ajuntament de Solsona –representat amb el portal del Pont–, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre –simbolitzada amb la Mare de Déu del Claustre– i l’Agrupació de Geganters –identificada amb la figura del gegant vell. L’autor del disseny de les peces és Jaume Cuadrench, qui va ser el primer macip major dels geganters i s’ha documentat sobre l’origen d’aquest objecte. En total se n’han elaborat nou peces, tres jocs per a cada entitat.
La pólvora es diposita al fons dels mascles i es cobreix amb terra ben compactada per tal de fer-la explotar en cremar. És el mateix sistema que a Catalunya es practica a la tronada de les festes de Sant Pere de Reus. 
 

David Rodríguez, alcalde de Solsona: "El primer és la seguretat"

L'alcalde va respondre a la pregunta de l'oposició que "s'està estudiant per què cal garantir la seguretat, i si no es garanteix, potser s'haurà de replantejar i no fer detonar els mascles. El primer és la seguretat i després de l'ensurt a la passada Festa Major no es vol que torni a passar". Rodríguez ha advertit que seria una irresponsabilitat per part de l'Ajuntament de tirar endavant els Mascles sabent el que ha passat i que estan fent gestions amb una empresa de pirotècnia per que "ens garanteixi que fem les coses d'una manera correcta i complint la normativa." L'alcalde també va afegir que els Mascles no estan inclosos com a element d'interès patrimonial nacional, ja que la seva recuperació va ser posterior a la Declaració, que en canvi si inclou la Tronada


Jordi Solé, Macip Major dels Geganters: "Cal mantenir-los, dins la legalitat"
Per la seva part, Jordi Solé, Macip major dels Geganters de Solsona, manté que aquests elements pirotècnics es poden situar dins la legalitat. Considera que tal com s'estan executant ara mateix, és desconeix del tot si és perfectament legal o no, i la postura dels geganters és "que es facin els passos necessaris per què es puguin continuar fent", encara que s'hagi d'aplicar alguna modificació.
En cap cas, els geganters no es plantegen l'eliminació dels mascles, pel seu caràcter històric i per que va ser un acord de les tres parts, Ajuntament, Vint-i-quatrena i Geganters, el que va permetre la seva recuperació, i caldria un acord similar per suprimir-los.
Solé al·lega que si a Reus fan esclatar els mascles, a Solsona també es pot fer, per què hi ha una legalitat que ho permet, i en aquest sentit, "nosaltres buscarem aquesta legalitat i l'aplicació a Solsona, per tal de que es puguin executar de manera correcta, però mantenint-los".
El Macip dels Geganters reconeix que potser s'haurà de variar algunes coses que s'estan fent actualment, com no fer tantes tronades amb mascles, o allunyar més la gent, però que s'han assessorat amb Reus i en principi els han dit que és legal.


No es van autoritzar els focs artificals del Correfoc de Carnaval
Durant el passat carnaval, l'Ajuntament de Solsona ja no va autoritzar l'habitual castell de focs que es fa a la Plaça de Sant Pere durant el recorregut del Correfoc per que segons l'alcalde, "l'espai d'aquesta Plaça no donava garanties de seguretat per al públic", tot i que es va mantenir la resta de l'espectacle pirotècnic amb l'actuació dels diables i el correfoc.


Els trabucaires s'encarreguen de muntar la Tronada i els corresponents Mascles Foto: Ramon Estany