
Sant Llorenç de Morunys, Solsona, Manresa i Vilanova de Meià donen la benvinguda al Primer Congrés de Patrimoni miner i Història de la mineria i la geologia a Catalunya i retran homenatge a il·lustre personatge Lluís Marià Vidal i Carreras (1842-1922), enginyer de mines, geòleg, gran impulsor de l’excursionisme científic i cultural i considerat el pare de l’arqueologia prehistòrica. Entitats científiques catalanes, culturals i excursionistes s’uneixen per posar de relleu un dels patrimonis més rics del nostre país, el miner, i per parlar de la seva història que, juntament amb la de la geologia, formen part dels annals -sovint desconeguts- de la pròpia història de Catalunya.
Manresa serà l’amfitriona i acollirà els actes centrals i les sessions del Congrés, que es desenvoluparan a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria.
Sant Llorenç de Morunys, punt àlgid del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès, mostrarà als participants algunes de les seves grans belleses naturals i oferirà,com a complement de la passejada, la visita al Museu-Centre d’Interpretació de la Vall de Lord.
A Solsona tindrà lloc l’homenatge a Lluís Marià Vidal. Durant tota una jornada diversos especialistes parlaran de la contribució del personatge a les diferents branques de les ciències, com ara la geologia, mineralogia, mineria, fotografia, paleontologia, arqueologia, espeleologia i excursionisme.
Vilanova de Meià serà el nucli central de les activitats de camp que clausuraran els actes del Congrés. A part de la visita a diversos indrets del recentment declarat Geoparc Mundial de la Unesco de la Conca de Tremp i el Montsec, tindrà lloc el primer “Aplec de les Pedres” amb un seguit de tallers i activitats de natura per a grans i petits i un dinar popular a l’ermita de Meià.
Lluis Marià Vidal va ser president del Centre Excursionista de Catalunya (1896-1900), entitat que forma part de manera destacada de l’organització i dels actes del Congrés, com també, entre d’altres, l’Institut d’Estudis Ilerdencs per la seva relació amb la Pedrera de Vilanova de Meià que deu els primers estudis al personatge homenatjat.
El Congrés l’organitza la Societat Internacional de Geologia i Mineria per al Desenvolupament i Gestió del Territori (SIGMADOT), sota la direcció de Josep M. Mata-Perelló, doctor honoris causa per la UPC, assessor de diversos geoparcs nacionals i internacionals i President del Comitè Científic del Geoparc de la Catalunya Central.
Per primera vegada un congrés científic obre les portes a tothom: excursionistes, aficionats a la geologia, a la mineria, a les activitats de natura en general, als enamorats del Montsec, a les famílies i als nens. Tot, amb la voluntat de difondre la ciència del nostre país i la història de les pedres que escriuen i parlen.
Informació: https://sigmadot.cat/es/congreso