Solsona, segona capital a la Catalunya central i Lleida en bones pràctiques de la comunicació municipal

Ho posa de manifest un estudi de la UAB basat en els webs dels ajuntaments

Publicat el 17 de juliol de 2012 a les 23:23
Lluís-Xavier Gonzàlez, Regidor de comunicació


L’Ajuntament de Solsona està situat en el segon lloc del rànquing de bones pràctiques de la comunicació pública local de les capitals de comarca tant en l’àmbit de la Catalunya central com en la demarcació de Lleida. Ho posa de manifest un estudi realitzat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a partir de l’anàlisi de la informació i la transparència dels webs municipals.

Segons aquest estudi, Solsona té un dels 18 webs municipals de les capitals de comarca catalanes amb una puntuació de més de la meitat d’indicadors positius –els 24 webs restants no arriben al 50 per cent. Concretament, arriba a una puntuació del 63 per cent, que a la Catalunya central només és superada per Vic (73 per cent) i a les comarques de Ponent per Lleida (68 per cent).

Entre els indicadors que valora l’estudi, hi ha la informació que els webs proporcionen sobre els representants polítics de l’equip de govern i l’oposició; les ordenances municipals; com treballen els regidors i els òrgans en què s’organitzen; els plans d’ordenació urbanística municipal i altres com l’Agenda 21; les eines de participació ciutadana; el compliment de programes electorals; l’execució del pressupost, així com les retribucions dels càrrecs electes i la dels llocs de treball de la corporació segons categories.

A la mateixa posició que Granollers

L’informe de la UAB destaca el fet que una capital de comarca de dimensions no gaire grans com Solsona estigui per davant en puntuació de ciutats com Tarragona (61 per cent) i Manresa (51 per cent) o en la mateixa posició que Granollers. De fet, Solsona es troba en el grup de deu capitals en la franja de puntuació d’entre el 60 i el 70 per cent d’indicadors positius, juntament amb Girona, Tortosa, Sant Feliu de Llobregat, Reus, Mataró, Lleida, Vilanova i la Geltrú, Granollers i Tarragona.

Sabadell encapçala la classificació de bones pràctiques de la comunicació pública local, ja que compleix el 100 per cent dels requisits fixats pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural. També es troben a les parts més altes del rànquing Barcelona (80 per cent), Terrassa (78 per cent) i Vilafranca del Penedès i Vic (73 per cent).

La puntuació de cada municipi es va actualitzant a mesura que es van introduint millores en la informació política dels webs. Així, Solsona obtindrà dos punts més la setmana vinent, ja que és previst que el Ple aprovi l’adhesió al Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública, un document elaborat pel mateix Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural el 2003. Entre d’altres, aquest document estableix que les corporacions locals han de facilitar la informació més àmplia sobre la seva activitat i la participació del conjunt de la ciutadania en la vida social.

Compromís amb el ‘Decàleg’

Implícitament, el consistori solsoní es va comprometre el 2004 a seguir les directrius d’aquest decàleg, quan es va aprovar el Reglament de participació dels grups polítics municipals en els mitjans de comunicació titularitat de l’Ajuntament. Algunes de les normes a les quals el consistori a partir d’ara s’adherirà formalment són l’actuació dels mitjans de comunicació municipals com a elements cohesionadors del municipi; l’oferiment d’una informació veraç, plural i transparent; el foment del debat públic per a la participació democràtica, la promoció d’activitats de la societat civil i l’associacionisme i el funcionament a través d’òrgans de gestió participatius.