
S'anomena Stabat Mater les peces musicals inspirades en un poema medieval, segurament del segle XII, atribuït a diversos autors segons les fonts: Jacopone da Todi? papa Innocenci III?
La peça descriu el patiment de la Mare de Déu als peus de la creu, desfeta per la mort del fill. Prossegueix amb una invitació a compartir el sacrifici per aconseguir la salvació.
Del text original, musicat amb versions gregorianes, es passà a composicions de diferents autors que al llarg dels segles van captar la tensió tràgica del text. Entre els compositors més destacats es toba Giovanni Battista Pergolesi, compositor, violinista i organista italià del barroc. En la seva curta vida (26 anys) va compondre un bon nombre d'obres, però és el seu Stabat Mater el que ha perdurat amb més força. Es diu que és l'obra més editada i impresa del segle XVIII i que va ser arranjada o adaptada per un gran nombre d'altres compositors, incloent-hi Johan Sebastian Bach.
De finals del barroc i plenament situat en el classicisme, Joseph Haydn va ser un compositor vienès que juntament amb Mozart i Beethoven es consideren la santíssima trinitat dels compositors de l'època.
Compositor molt prolífic i de llarga vida (75 anys) la seva obra és diversa i reconeguda al llarg del temps. Entre les obligacions que tenia amb el seu mecenes, el príncep Esterházy, hi havia la composició de diverses misses. Destaca per la seva especial bellesa la Missa brevis Sancti Joannis de Deo. Cinc dels 6 moviments de l'obra els interpreten les quatre veus del cor, mentre que el Benedictus és un solo de soprano.
El dissabte, 17, a la Seu d'Urgell i el diumenge, 18, a la Catedral de Solsona, l'Orfeó Nova Solsona, juntament amb l'orquestra Cadí i les solistes Rosa M Martínez i Marta Andreu tenen el gust d'oferir a tots els amants de la música dues peces majestuoses i brillants que segur que tots els melòmans sabran apreciar.