
Seedtron finalitzat
Durant aquest curs els i les alumnes del PFI (Programa de formació i inserció) han estat fent un projecte en què, a partir de l’estudi de les llavors, han volgut ludificar els coneixements mitjançant un joc per tal de consolidar els aprenentatges tot executant un treball completament manual. El nom ha estat una combinació de la paraula seed (llavor en anglès) i lectron (joc didàctic autocorrectiu per cables).
Mitjançant diferents materials reutilitzats, han dissenyat i construït un taulell amb diferents caselles on han col·locat els diferents tipus de llavors i els seus noms pertinents. La segona part ha estat realitzar la part electrònica connectant els diferents cables i muntant un circuit per tal que s’encengui la bombeta quan la resposta és correcta. Tot el joc queda tancat en una caixa perquè sigui fàcilment manipulable i còmode per a múltiples usos.
És una forma dinàmica i molt visual d’aprendre que existeixen diferents tipus de llavors; en el nostre dia a dia, mengem vegetals o fruites que no sabem de quina llavor provenen i ens sorprèn en veure-la com és. Tots sabem com són les llavors de meló o tomàquet, però… i les de pastanaga i les d’espinacs? I… l’enciam també té llavors? Totes aquestes preguntes i moltes altres van anar sorgint a mesura que va anar avançant el projecte i és molt satisfactori resoldre les curiositats que van apareixent i trobar-hi respostes.
Tant per als alumnes de 1r ESO en l’assignatura de Biologia com per als alumnes de primària, és una eina original que permet treballar en petit grup, la intenció és difondre-ho a les tres escoles de primària de Solsona i als dos centres de secundària.
Ha estat un projecte molt enriquidor per als alumnes ja que han treballat en equip, manipulant diferents tipus de materials i eines, posant a prova la seva paciència i capacitat de concentració ja que les tasques manuals requereixen molta dedicació i el resultat no acostuma a ser immediat, per fer una bona feina és necessari temps i dedicació.

Fent el circuit elèctric
Mentre han estat executant el taulell, inconscientment han anat memoritzant cada tipus de llavor, d’aquesta manera les han apreses a la perfecció i han estat capaços de diferenciar-les.

Posant les llavors
El fet que el resultat final del projecte hagi estat un joc ha permès fer diferents dinàmiques que han donat lloc a una coavaluació molt interessant.
També ha estat una primera aproximació a l’electrònica perquè han hagut d’elaborar un circuit elèctric i mitjançant l’assaig/error han pogut qüestionar-se quina és la forma correcta de connectar tots els elements i que funcioni.
Finalment, convé destacar que ha tingut molt bona acollida per la comunitat educativa ja que és un recurs educatiu útil tant en escoles com en instituts i aquest fet ha motivat l’alumnat del PFI ja que té una funcionalitat que, potser a l’inici del projecte, no s’imaginaven.
El dimarts 11 de maig van ser convidats a participar a la 2a Mostra Impuls FP, un esdeveniment en línia que aplega alumnes vinguts d’arreu del territori, i que premia la capacitat emprenedora i d’innovació de la formació professional catalana.