El Síndic de Greuges va atendre el 2013 20 queixes i 21 consultes al Solsonès

Suposa un 64% més que l'any 2012

Publicat el 17 de febrer de 2014 a les 09:57
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó Foto: Jordi Borràs
 
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reclamat que aquest any 2014 signifiqui un punt "d'inflexió a l'alça" en les polítiques socials i que s'aturi l'afectació a l'estat del benestar iniciada fa cinc anys amb les retallades pressupostàries i que ha anat 'in crescendo'. "El nucli central de l'estat del benestar no s'hauria d'afectar", ha insistit. En el seu informe anual del 2013, lliurat recentment al Parlament, Ribó ha insistit que bona part de les seves actuacions l'any passat van estar relacionades amb aquest àmbit.
 
Sobre els drets socials, el Síndic ha reiterat que les dificultats pressupostàries de les administracions "no poden erosionar-los". En aquest sentit, ha reiterat les crítiques per la lentitud en la recuperació de la normalitat en el cobrament i accés a la Renda Mínima Garantida (RMI). A més, reclama que es reformi aquesta prestació per adequar-la a les noves formes de pobresa.
 
Però on més èmfasi posa el document és en les llistes d'espera a la sanitat pública i la prestació econòmica de la llei de la dependència. L'informe demana que es proporcioni als pacients una data aproximada d'intervenció i el número d'ordre dins la llista d'espera. Sobre les prestacions per cures a familiars i serveis residencials, ha criticat el retard i la disminució dels pagaments.
 
També lamenta que el dret a l'habitatge encara no estigui garantit i que hi hagi casos de pobresa energètica. Tot i que la Sareb va oposar-se a la seva petició de destinar un 30% del seu parc d'habitatges a lloguer social, Ribó s'ha felicitat perquè la Generalitat hagi aportat 600 pisos a aquest destí. Mentre no es canviï la llei espanyola d'hisendes locals, el Síndic demana que els ajuntaments compensin aquells propietaris que han de deixar el seu pis per impagament de l'hipoteca i a més han de pagar l'impost de la plusvàlua municipal. L'informe també fa esment a les participacions preferents.
 
El Síndic reclama que es consolidi un accés fàcil, clar i ràpid a la informació com a dret fonamental. Segons ell, la llei de transparència que es prepara a les Corts espanyoles és insatisfactòria i espera que la legislació catalana vagi més enllà i mentre no s'aprovi noves legislacions, demana a les administracions que segueixin el codi europeu de dret d'accés a la informació, ja vigent. Pel Síndic, les excepcions per accedir a certa informació han de ser "mínimes i taxades", principalment per preservar la intimitat i per motius de seguretat.
 
Vinculat a això, el Síndic també reivindica que els ciutadans tenen dret a una bona administració, imparcial, objectiva, igualitària, neutral, àgil, eficaç i ràpida. Per això, demana que no s'abusi del silenci administratiu i que les administracions es comprometin a comunicar un calendari aproximat de resposta o pagament. L'informe reclama que cada nivell administratiu designi una persona de contacte amb el Síndic per agilitar les demandes i respostes i que hi hagi tramitació electrònica dels expedients.
 
Pel que fa a la qualitat democràtica i institucional, l'informe se centra bàsicament en l'administració de justícia: per l'acomiadament de 270 jutges substituts i la implantació de les taxes.
 
Analitzant els ciutadans que s'han adreçat al Síndic durant el 2013, que són cada vegada més, majoritàriament els qui han promogut la queixa han estat homes, en una proporció al 60%. Tanmateix, aquesta tendència es capgira quan la queixa té a veure amb alguna problemàtica lligada a les polítiques de benestar. En aquests casos, la proporció quasi s'inverteix i és especialment clar en queixes relacionades amb protecció de la infància, educació i serveis socials.
 

En el balanç d'activitats del 2013, el Síndic de Greuges Rafael Ribó ha informat al parlament de Catalunya de les queixes i consultes que ha atès a les diferents comarques. En el cas del Solsonès, s'han atès 20 queixes i 21 consultes, 41 en total un 0,2% de tot Catalunya.
A nivell d'ajuntaments, va atendre 4 queixes dels consistoris ( 1 de Riner i 3 de Solsona), i 2 a travès del Consell Comarcal.
També va atendre una queixa al Centre tecnològic Forestal de Catalunya.
Així mateix, en la visita que realitzà a Solsona el 14 de maig, atengué a l'oficina mòbil 1 queixa i 9 consultes.