El jovent masculí és majoritàriament dretà

11 de març de 2025

Em pregunto, com en tantes d'altres ocasions, què hi ha al cervell masculí que, en general, com canten les estadístiques, sigui pitjor respecte al femení?

Fa temps que som coneixedors de deficiències i diferències. En parlàvem fa poc, amb estadístiques sobre les preferències de nois i noies a les xarxes. Avui afegim que el jovent masculí, entre divuit i vint-i-quatre anys, és majoritàriament fatxa.

Pensem en dictadors europeus... potser només ens cal travessar l'Ebre per recordar el mamarratxo militar colpista que així s'hagués quedat a l'Àfrica banyant-se en aigua freda per fer-se baixar les pulsions! Només en educació, no hauríem reculat a l'època de les cavernes. I diuen que va millorar l'economia del seu país? Després de trinxar-lo, per poc que aixequés una cabana, ja era una millora, oi?

Què no els han explicat pares i avis? Encara no fa ni cinquanta anys de la seva mort i el jovent masculí torna a ser fatxa! Bé, o l'han preparat per a ser-ho. Tot i que el jovent femení no s'ha deixat ensarronar tant.

Només un 53% del homes joves (18/24 anys) considera que l'extrema dreta és una amenaça. Per tant, a un 47% ja els agrada. Però les noies només són un 18%. Ells són quasi tres vegades més fatxes que elles.

Encara més terrible: un 13% d'ells  creu que «en algunes circumstàncies un règim autoritari pot ser preferible». Si sense obligar-los, els portessin a unes colònies dictatorials i feministes podrien entendre-ho? Potser ni així.

La dretanització no és un problema exclusivament català; està passant a tota Europa. I aquest jovent masculí està molt en contra, sobretot, de la immigració i del feminisme. Només un 61'8% d'ells veuen la democràcia com a preferible. Elles, en canvi, són un 73% favorables a la democràcia.

En una escala del zero (esquerra) al set ( dreta), ells se situen al número 4 i elles al 3.

Cal tenir present, però, que l'esquerra els està fallant: no hi ha polítiques d'habitatge que els ajudin, ni mesures per aconseguir feines estables, tenen precarietat econòmica...

Aquest jovent masculí és el més dretà des de 1989. I ho és més que els homes de seixanta-cinc en amunt.

Aquests joves preferirien pagar menys impostos encara que els serveis públics se'n veiessin perjudicats. Però si no tenen diners per pagar-se privades!

I a més d'espanyolistes (voldrien regalar bombons als que els extorsionen), són molt masclistes: volen polítiques més restrictives quant a igualtat de gènere i els avenços aconseguits per les dones, els fan sentir-se perdedors (perquè elles tenen nivells educatius més elevats). I tot plegat els genera molt rebuig cap a elles. Perquè el seu nivell d'interès o informació política (quasi només a les xarxes) és baix i  els aboca a feines més precàries i inestables. També els dificulta l'emparellament.

Ells perceben els moviments com el Me too, com a negatius. Tampoc volen polítiques climàtiques i volen restringir les migratòries...

I és que, si volen millorar, encara que no ho sembla, hauran de començar a assemblar-se  més a les noies joves.