N'hi ha moltes i, algunes, de tòxiques: el ghosting, llum de gas, la llei del gel... i ja n'hem parlat en altres articles.
Em cal però afegir-hi el «negging» (o comentaris negatius), que prové de l'anglès neg, (negatiu) i que sembla que està, malauradament, tornant a posar-se de moda. Als anys 90 es va fer molt popular i van proliferar els gurús (com el de la pel·lícula Magnolia del 1999), que ensenyaven a lligar amb un discurs clarament misogin.
És una tècnica, majoritàriament, practicada per homes.
Disfressat de floreta és un insult demolidor que provoca molta inseguretat i fa baixar l'autoestima. És un clar maltractament psicològic.
Son frases com: «un discurs molt bo per ser dona», «un vestit preciós però, no és massa atrevit per a tu?», «m'encanta la teva camisa, l'he vista a moltes noies, deu estar de moda...», «amb la teva edat i el teu atractiu, no sé com encara estàs soltera»...
Segurament, les hem escoltat totes, aquestes frases, i més d'una vegada. Sense mala intenció aparent però n'amaguen i molta.
Perquè es tracta d'una manipulació subtil, per això és tan perillosa, i resulta difícil de detectar. Però n'hem d'aprendre perquè de relacions tòxiques d'aquesta mena (i de totes les menes), se n'ha de fugir corrent.
Quan la persona que pateix negging perd la seguretat que pot tenir en ella mateixa, el maltractador té el camí ben obert a manipular-la. A més, creient que no mereix l'atenció de ningú per la seva inseguretat, llavors baixa el llistó fins al punt de deixar-se humiliar per qualsevol.
El que vol aconseguir el maltractador amb aquests comentaris és justament, això, poder per fer el que vulgui de la víctima.
Per poder identificar millor aquest maltractament podem resumir alguns dels patrons: minimitzar les virtuts i èxits de la víctima, comparar-la a perdre-hi tot denigrant-la, negar-li les emocions i ridiculitzar-les, fer-la dubtar d'ella mateixa, humiliar-la amb ironia i fins i tot sarcasme, infravalorar-li les ambicions i no recolzar-les mai i riure-se'n per posar-la en evidència.
Només que n'utilitzi una, ja no és tracta d'una bona relació afectiva. Aquestes es basen en el respecte mutu, la confiança i l'empatia.
Hi ha una sèrie d'estratègies que poden ajudar en la seva detecció: descobrir-ne els senyals perquè no escali a pitjor, sense deixar-ne passar cap per alt; deixar molt clar que si es torna a repetir algun senyal, s'acabarà la relació; reaccionar-hi immediatament perquè endarrerir la resposta fulminant ja és perdre i dubtar; deixar que la intuïció sigui ja suficient perquè, si no fos el cas, es pot rectificar; i sobretot, si es dubta, buscar ajuda per reforçar l'autoestima.
No és pas fàcil però cal esforçar-s'hi, especialment ara, quan ja sabem que el jovent masculí s'està tornant més masclista que mai quan i que, justament, el que hauria de fer seria intentar ser del tot feminista.
I és que cal parar molta atenció a qualsevol tipus de maltractament perquè, com més anem, més en trobem a cada cantonada.