Durant el recorregut, els manifestants han cridat proclames com ara "No als Jocs, ni aquí ni enlloc" o "30 dies de festa, 30 anys de misèria", entre d'altres. Tot i que una part d'ells han arribat en vehicle privat, l'organització també havia organitzat una vintena d'autobusos des de diferents punts del país. A més, altres han optat per arribar-hi en tren. Des de la Plataforma Stop JJOO consideren que la mobilització ha estat un èxit i s'han mostrat molt satisfets amb la bona resposta que ha tingut la convocatòria.
👥 COMENÇA LA MANIFESTACIÓ
— Plataforma #StopJJOO (@stopjjoo) May 15, 2022
ðŸ—£ï¸ Més de 5.000 persones desbordem #Puigcerdà per reivindicar que un altre #Pirineu es possible i en contra de la candidatura olímpica.
✊ El Pirineu ja ens hem alçat i hem decidit no acotar mai més el cap. Davant el seu xantatge, més #PirineuViu. pic.twitter.com/A53ze0EGve
Helena Guillén, una de les portaveus d'Stop JJOO, ha reiterat la cal aturar la candidatura i ha tornat a lamentar que encara no es tingui accés als informes d'impacte ambiental del projecte ni al pressupost que aquest tindrà. En aquest sentit, ha assegurat que aquesta no és una bona iniciativa per al Pirineu i ha criticat que s'inverteixin, al seu parer, "diners en fer propaganda a favor de la candidatura". Per aquest motiu, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que s'impliqui per aturar aquest "despropòsit", tot al·legant que la població està farta d'aquesta "presa de pèl".
Mentre, el també portaveu de la plataforma, Bernat Lavaquiol, s'ha preguntat si el Govern acataria un 'no' a la candidatura olímpica i, en aquest punt, es posaria a fer una planificació econòmica pel Pirineu. Així, ha insistit en assegurar que els habitants de les comarques de muntanya volen un "canvi de model" i ha demanat retirar "ja" el projecte dels Jocs d'Hivern, sense arribar a les consultes del 24 de juliol, tot defensant que a la mobilització d'aquest diumenge s'ha vist un "clam" en rebuig als JJOO.
A banda de la presència de partits com ara la CUP i els comuns, a la manifestació també hi han assistit càrrecs electes d'ERC i Junts a títol personal. La presidenta del grup parlamentari cupaire, Dolors Sabater, però, ha celebrat la tasca duta a terme per Stop JJOO i ha demanat al president Aragonès la retirada "urgent" de la candidatura perquè considera que "aquest projecte és insostenible climàticament però també políticament". També ha fet una petició a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tot afirmant que no pot continuar "en silenci" tot i haver declarat l'emergència climàtica i estar davant d'un "despropòsit" de candidatura, ha dit.
Per la seva banda, la líder d'En Comú Podem, Jèssica Albiach, ha afirmat que el Pirineu necessita un projecte de futur i "no un macroprojecte amb peus de fang que el fa encadenar-lo al passat". En aquest sentit, considera "inacceptable" que s'estigui fent "xantatge" per part del Govern amb les inversions associades als Jocs i ha criticat l'opacitat de la candidatura. També ha lamentat que es convoqui una consulta sense que els votants tinguin informació perquè veu que aleshores "la gent votarà a cegues" i hi haurà "comarques de primera i de segona", en referència al fet que hi ha una pregunta pels habitants de l'Alt Pirineu i Aran i una altra per les comarques del Berguedà, Ripollès i Solsonès.
Finalment, la presidenta de l'ACN, Elisenda Paluzie, creu que el projecte "forma part del pacte d'estabilitat pel retorn a l'autonomisme" i lamenta que els "elements d'espanyolització seran molt potents". Així, veu un error promoure els JJOO "en un context de repressió política", tenint en compte que són els comitès olímpics dels estats els que els organitzen. A més, ha dit que amb aquests "grans esdeveniments" es busca la "residualització de l'economia catalana" i que, per tant, aquest projecte no ajuda ni des del punt de vista econòmic, ni social ni mediambiental.

Encapçalament de la manifestació de Puigcerdà. Foto: ACN
La Plataforma Stop JJOO considera que el projecte "no respon a les necessitats del Pirineu" ni té sentit en un context d'emergència climàtica. En declaracions a NacióDigital, un dels portaveus, Pau Lozano, considera que el Pirineu té altres emergències: "S'ha potenciat el monocultiu del turisme, hi ha un problema amb l'accés a l'habitatge, hi ha precarietat, excés de temporalitat... I la resposta a tot això és fer uns Jocs d'Hivern?". Els impulsors de la manifestació exigeixen al Govern que retiri la candidatura i es posi a treballar en un "pla B" per al Pirineu, un projecte que no passi per més turisme i convertir la zona en un "parc temàtic".
[noticiadiari]2/234157[/noticiadiari]
[h3]Moviments per a una candidatura sense l'Aragó[/h3]
Els impulsors de la manifestació consideren que el Govern no té un pla B per al Pirineu. Sí que en té, en canvi, per presentar una candidatura sense l'Aragó i organitzar en solitari els Jocs d'Hivern. "S'han de fer sí o sí", deia fa uns dies la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. En els darrers dies, la part catalana ha començat a preparar el terreny per, si arriba el moment, demanar COE que estudiï la possibilitat que Catalunya faci sola els Jocs. "El país està capacitat per fer-ho", assenyalaven fa uns dies fonts governamentals. Ara bé, la pantalla actual és intentar fins al final tancar un acord que satisfaci l'Aragó, i especialment el seu president, el socialista Javier Lambán.
La part catalana es manté en el primer acord tècnic, assolit al març després de mesos de feina i que comptava amb el suport de la part aragonesa, tot i que finalment se'n va despenjar. El Govern confia que "encara hi ha marge" per arribar a un pacte, però el temps s'acaba. Aquesta setmana, la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, favorable als Jocs, ha demanat "valentia" a l'executiu per presentar una candidatura potent i, si cal, en solitari, per no deixar perdre el que consideren que és una "oportunitat única". Si finalment hi ha candidatura -conjunta o no-, el Govern signarà el 27 de maig el decret de convocatòria per fer una consulta a l'Alt Pirineu i Aran el 24 de juliol. La data, a ple estiu, no ha agradat alguns sectors.
[h3]Distanciats amb la CUP[/h3]
El Govern té els Jocs d'Hivern entre cella i cella. El projecte ha fet més profund el distanciament entre l'executiu i la CUP, que ja actua com un partit més de l'oposició. Els anticapitalistes, contraris al projecte, critiquen l'opacitat i les poques explicacions donades pel Departament de la Presidència, que pilota les negociacions sobre la candidatura olímpica. "Els Jocs d'Hivern responen als interessos de la patronal, com l'ampliació del Prat, el Hard Rock o la Copa Amèrica de Vela", assenyalen fonts de la CUP consultades per NacióDigital. Pels cupaires, la candidatura, que seria un projecte conjunt amb l'Estat, vol contribuir a generar una falsa situació de "normalitat" i reforçar l'anomenada "agenda del retrobament" que impulsa el PSOE.