
Com és la vida en un poble petit, com s’hi viu? Com són els seus habitants? Aquestes són algunes de les preguntes que s’han plantejat el periodista Marc Serena i el fotògraf Edu Bayer i per trobar respostes no s’ho han pensat dues vegades: han agafat la furgoneta i han iniciat un periple pels micropobles del país. Sense gaires preguntes prèvies, han anat directes a l’objectiu. Conèixer de primera mà els municipis de menys de 500 habitants i, sobretot, la gent que hi viu. A les nostres comarques hi ha molts pobles que reuneixen els requisits que Serena i Bayer han establert, i de fet han començat aquest viatge aquest de març a les Terres de l’Ebre i, seguidament, al Camp de Tarragona. Han visitat Freginals (Montsià), Alfara de Carles (Baix Ebre), Caseres i la Pobla de Massaluca (Terra Alta), Vinebre (Ribera d’Ebre), i també el Molar, Bellmunt del Priorat i Ulldemolins (Priorat), la Febró (Baix Camp) i actualment es troben a la comarca de l’Alt Camp, concretament a Rodonyà.

Totes experiències que han anat vivint en aquests micropobles les van plasmant en la pàgina web Microcatalunya.cat , en què s’hi pot trobar informació sobre els municipis visitats, fotografies, vídeos. Són moltes les històries que expliquen i moltes les diverses persones que s’hi han trobat. Al Priorat, on ja hi ha una vintena de micropobles, han estat al Molar, on han conegut la Roser Vernet i el Centre Quim Soler, una associació cultural que vol unir territori, literatura i vi. A Bellmunt del Priorat es van trobar la Carme Simó, una dona que s’estima el tros de terra que cada dia treballa, «una pagesa valenta». A Ulldemolins van descobrir els grossos bunyols de vent que fan a la pastisseria de la Pepi Montlleó, i van conèixer l’Andrés i la Maialen, que tenen una banda de postrock en el món virtual de la Second Life. Seguint la seva ruta pels pobles més petits de les nostres comarques, van passar per la Mussara i la Febró, on s’assabenten de la festa de la plantada del pi pel primer de maig i hi coneixen les onze persones que hi viuen durant tot l’any. Ara són a Rodonyà, on assitiran als assajos del Ball Parlat del Degollament de Sant Joan Baptista, que es torna a representar per segon any, recuperat després de cent anys d’haver-se perdut.
Marc Serena i Edu Bayer us conviden a conèixer amb ells una realitat que la majoria de persones que viuen a les viles i ciutats desconeixen o els sembla un món llunyà. A més, amb aquesta proposta també busquen la col·laboració dels lectors: enviant fotografies i donant informació sobre tots els micropobles de Catalunya en les més de tres-centes fitxes que han elaborat per a cadascun. Els dos «aventurers» d’aquest viatge són, d’una banda, Marc Serena, periodista de Manresa, el qual no és la primera vegada que emprèn una aventura d’aquestes característiques: el 2010 va recórrer trenta-cinc comarques de Catalunya amb transport públic i als vint-i-cinc anys va anar a fer la volta al món per conèixer joves de la seva edat; recentment ha creuat l’Àfrica per recollir històries d’amors prohibits. De l’altra, tenim Edu Bayer, fotògraf de Barcelona que treballa per diversos mitjans internacionals i ha desenvolupat projectes de fotografia en diverses zones de conflicte com Líbia, Kurdistan, Birmània, Ruanda o Kosovo.
