Els solsonins Dpagès, a Fira Natura

Fira Natura celebra la vintena edició dedicant-la a la contaminació i el canvi climàtic amb més de trenta activitats, 105 expositors, quaranta d'ells dedicats a l'alimentació ecològica, i espera repetir o superar els més d'11.000 visitants de l'any passat

Publicat el 17 de febrer de 2018 a les 21:25
Actualitzat el 17 de febrer de 2018 a les 21:32

L'enginyer agrònom i productor de porc ecològic, Martín Ezpeleta, de Dpagès, de Solsona, a Fira Natura, Lleida Foto: Laura Cortés


ACN Lleida .- La contaminació i el canvi climàtic són els eixos principals de la vintena edició de Fira Natura, que se celebra a Lleida durant tot el cap de setmana. El certamen ecològic oferirà més de 30 activitats, entre elles exhibicions, tallers o xerrades, durant tres dies i compta amb 105 expositors, quaranta d'ells dedicats a l'alimentació ecològica. Un d'ells és Dpagès, de l'enginyer agrònom i productor de porc ecològic, Martín Ezpeleta, de Solsona, que explica que va decidir, juntament amb la seva dona, apostar per la ramaderia ecològica, perquè creuen que és la més justa amb el medi ambient, els animals i les persones que hi treballen. "No estàvem d'acord amb com s'estava produint el porc convencional i creiem que l'essència de la ramaderia ecològica és que la gent sàpiga qui ha fet el que s'està menjant". D'entre les activitats d'aquest dissabte, destaca la presentació del llibre 'El que la terra m'ha donat', del periodista Lluís Foix o la desfilada de gossos organitzada per la protectora d'Animals de Seròs per promoure les adopcions . Fira Natura espera repetir o superar els més d'11.000 visitants de l'any passat.
L'organitzador de Fira Natura, Joan Vázquez, ha explicat que han dedicat la 20a edició del certamen a la contaminació i al canvi climàtic perquè Lleida és la tercera ciutat espanyola amb l'índex de contaminació més alt per partícules. Vázquez ha explicat que aquestes partícules es les produeixen els cotxes però també es produeixen amb la crema de biomassa o amb l'activitat de les indústries. "La llei diu que no es poden superar els 50 mg de partícules, però a Lleida, en dies de boira per exemple, s'ha arribat als 100", assegura. Vázquez alerta que aquestes partícules estan relacionades amb el desenvolupament del càncer de pulmó i el de miocardi.

Una de les activitats que s'han dut a terme aquest dissabte ha estat la desfilada de gossos de la protectora d'animals de Seròs (Segrià). Una de les voluntàries, l'Alba Cullerés, ha destacat els beneficis d'adoptar un animal en comptes de comprar-lo i ha insistit en la importància d'esterilitzar i xipar els animals per evitar abandonaments. L'últim cas ha estat el d'un gos que han batejat com a Lolo. Els van donar l'avís que hi havia un gos abandonat feia almenys dos dies i el van trobar aquest divendres a Torrefarrera. No duia xip i ara esperen donar-lo en adopció. L'any passat va ser el primer en què es va organitzar una sessió d'adopció de gossos i la protectora de Seròs va aconseguir a Fira Natura una nova llar per a vuit animals.

Fira Natura ha ampliat un 40% l'espai enguany perquè l'any passat es van trobar que faltava espai en algunes conferències. A més de les xerrades, aquest dissabte s'han dut a terme altres activitats com ara una exhibició dels Castellers de Lleida, que han actuat juntament amb els Bastoners del Pla de l'Aigua. Demà diumenge està prevista la demostració de les campiones mundials de bike trial i trial, les bessones Mireia i Gemma Abant, per promocionar la bicicleta com a transport o el showcooking Cuina de la terra saludable i amb innovació des d'un ambient rural, a càrrec de Xixo Castaño.