L'alcalde de Cardona es reunirà amb el conseller de Territori per abordar el possible tancament d'Ercros

La clausura deixaria sense feina una cinquantena de persones i més de 4,5 milions tones de runam salí sense extreure

Publicat el 23 de juny de 2016 a les 21:44

Panoràmica de la vall salina de Cardona Foto: Ercros


L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, té previst reunir-se dimecres vinent amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, per tractar el possible tancament d'Ercros i buscar solucions que en garanteixin la continuïtat. L'empresa explota des del 2008 el runam salí de la terrera vella, però fa uns dies que la companyia va traslladar al batlle que "tot i que han aconseguit millorar la qualitat de la sal de Cardona, si arribaven a un acord per comprar sal vacuum els sortiria més a compte". Es tracta de la sal que es començarà a produir a Súria, que és més pura i, per tant, reduiria el cost de producció del clor. L'alcalde es mostra rotundament en contra d'aquesta possibilitat, ja que es deixaria la gestió del runam salí a mig fer però, sobretot, perquè deixaria sense feina a una cinquantena de persones.

Tot i que no hi ha cap decisió ferma presa, el futur d'Ercros a Cardona està en perill. Segons l'alcalde, Ferran Estruch, aquesta situació vindria motivada sobretot per dos factors. D'una banda, el fet que la UE ha establert que a finals del 2017 hi ha d'haver un canvi tecnològic, que obliga a deixar de fabricar el clor amb la utilització de mercuri -que és com es fa actualment- per passar a fer-lo amb tecnologia de cèl·lules de membrana. A la planta de Vilaseca, que és on va a parar la sal de Cardona, s'ha de fer aquesta adaptació, la qual cosa comportarà una despesa en inversió per part de l'empresa.

L'altre motiu, ha explicat, és que "el principal client de la producció que fa Ercros amb la sal de Cardona, Bayer Covestro, ha anunciat que a final del 2017 marxa, i per tant les quantitat demanda de sal que tindrà Ercros serà menor". L'empresa voldria arribar a un acord per comprar la sal vaccum que es començarà a produir properament a Súria, ja que com que és més pura, es reduiria el cost de producció.

"És inacceptable"

L'alcalde ha destacat que Cardona ha fet una gestió dels runams molt important. "Aquí fa molt temps que s'està fent molt bé la feina, hem reciclat gairebé 13 milions de tones, i ara el què no pot ser que, quan ens queden uns dotze anys per acabar el reciclatge de la terrera vella, se'ns abandoni per motius injustificats", ha afegit. 

Per Estruch, això és "inacceptable" i ha assegurat que "no tindria sentit fer un munt de plans a Súria i Sallent, i deixar Cardona a mig explotar quan, a més, aquí estem parlant d'un territori amb un valor ambiental i paisatgístic molt important com és el cas de la Vall Salina. "L'explotació d'un residu salí no s'acaba quan la situació econòmica ho requereix, sinó que la responsabilitat de l'extracció és dels hereus que van generar el runam malgrat sigui o no sòl municipal", ha afegit. 

Per aquest motiu, Estruch té previst reunir-se dimecres vinent amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, per buscar solucions que garanteixin la continuïtat de l'empresa a Cardona. "Hi ha solucions i és viable", ha dit. A més, el 4 de juliol es reunirà amb el màxim representant de l'empresa "per expressar-li la nostra disconformitat amb el possible tancament de l'empresa". "És un deute històric que el país té amb Cardona", ha afegit. 

A la terrera vella queden actualment uns 4,5 milions de tones de runam salí. L'alcalde calcula que, amb el ritme d'extracció actual i en un escenari mínimament optimista, tot el material que encara hi ha es podria retirar en un termini d'entre 10 i 12 anys. "No tenim pressa, però volem que es faci", ha sentenciat.