Aquest pla s'emmarca en les accions de la Unitat Funcional d'Obesitat, que està formada per un equip multidisciplinari de professionals d'endocrinologia, dietètica i nutrició, salut mental, rehabilitació, cirurgia, anestesiologia i atenció primària. L'equip vetlla per oferir la millor atenció al pacient amb excés de pes i estrènyer la coordinació entre nivells assistencials.
Les novetats més destacades del pla són la implicació de l'atenció primària en la prevenció de l'obesitat greu; considerar l'edat inferior a 30 anys com a factor de gravetat en l'obesitat, i també la implementació d'un programa per als pacients amb obesitat greu sense indicació de cirurgia per a l'obesitat.
En funció del grau d'obesitat, la gravetat dels problemes de salut associats i l'edat es determina el programa d'atenció que ha de seguir el pacient.
Prova pilot a cinc ABS del Bages i Moianès
La Fundació Althaia i l'Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central han coliderat el desplegament a l'Atenció Primària d'aquest programa amb la realització d'una prova pilot que s'ha desenvolupat durant l'últim any a les ABS Les Bases i Plaça Catalunya de Manresa, Moià, Navàs-Balsareny i Súria.La iniciativa s'adreça a pacients amb obesitat considerada no greu. Els participants són persones d'entre 30-70 anys amb sobrepès i problemes de salut associats o bé obesitat sense problemes vinculats. L'objectiu del programa és que els pacients assoleixin canvis en la dieta i en l'activitat física per reduir o estabilitzar el pes i no progressar a graus d'obesitat amb repercussions per a la salut.
La prova pilot ha anat a càrrec dels equips mèdics i d'infermeria i de les dietistes-nutricionistes de les ABS. Les dietistes-nutricionistes són un nou perfil professional que es va incorporar l'any 2022 als equips d'atenció primària d'arreu del país per ajudar a canviar conductes relacionades amb l'alimentació.
El programa ha inclòs una primera visita per part de l'equip assistencial, format per professionals de medicina i infermeria, per tal de fer valoració del pacient. A partir d'aquí les dietistes-nutricionistes han dirigit set tallers grupals, dels quals tres sobre alimentació, dos sobre psicologia i dos d'esport. En algunes d'aquestes sessions han participat també els referents de benestar emocional i comunitari i els fisioterapeutes, dos perfils professionals que també s'han incorporat recentment a l'atenció primària. En el decurs de la prova pilot s'ha monitoritzat una sèrie de paràmetres dels pacients. Els participants han tingut, entremig, visites individuals amb l'equip format per professionals de medicina i infermeria per avaluar la seva evolució.
Des de l'inici, s'han inclòs en el programa 169 persones. Els primers resultats indiquen que els participants han canviat els seus hàbits dietètics i d'activitat física. Tot i que inicialment les variacions en el pes han estat, de mitjana, poc significatives, s'espera que aquest canvi d'hàbits sigui clau per reduir el risc de patir obesitat greu en el futur.
A més, els participants han destacat que la iniciativa els ha permès estar en contacte amb persones amb problemàtiques similars. Aquestes coneixences i la possibilitat de compartir experiències els ha esperonat a intentar un canvi d'hàbits.
Abans de posar en marxa la prova pilot, l'equip d'Endocrinologia i Nutrició d'Althaia va fer una formació a tots els equips mèdics i d'infermeria de les ABS incloses en la prova pilot. La idea és que el programa tingui continuïtat i que s'estengui a la resta de centres d'atenció primària del Bages, Solsonès i Moianès.
Programes per al tractament de l'obesitat greu
En l'àmbit hospitalari, les intervencions s'adrecen als casos considerats greus, és a dir, persones que presenten un excés de pes i criteris de gravetat per edat, grau d'obesitat o malalties associades.Des de fa anys, Althaia compta amb un programa específic per a pacients amb obesitat greu i indicació de tractament amb cirurgia bariàtrica. El 2022 es va implementar aquest programa nou per atendre els pacients amb obesitat greu sense indicació de cirurgia.
A aquests pacients se'ls ofereix la possibilitat de seguir un programa de tractament estructurat que inclou setze sessions, algunes individuals i altres grupals, al llarg d'un any. En les sessions individuals, set en total, el seguiment va a càrrec d'especialistes endocrinòlegs i dietistes. En les sessions grupals s'ofereixen estratègies per a canvis dietètics, psicològics i d'activitat física. L'objectiu fonamental és aconseguir un canvi d'hàbits en la persona que porti a l'estabilització o reducció del seu pes.
Des del gener del 2022 fins ara, han participat en el programa per a l'obesitat greu no quirúrgica d'Althaia un total de 155 pacients.