Pendonistes de Sant Antoni Abat: «Volem obrir la Festa al poble i col·laboradors»

Publicat el 16 de gener de 2019 a les 10:22
Actualitzat el 16 de gener de 2019 a les 15:37
Solsona celebra aquest cap de setmana una de les seves festes més ancestrals invocant el patró dels traginers, que té la cercavila i els Tres Tombs com a principal atractiu. El programa inclou actes lúdics per a tot el cap de setmana.
L'entitat organitzadora, Cofestas, segueix l'esquema habitual per organitzar un cap de setmana d'actes de celebració de Sant Antoni Abat. El dissabte 19, començarà amb una concentració a la plaça Major a les 9 h i continuarà amb la sortida de la comitiva a les 9.45 h amb els Trabucaires i el grup Batxaranga. A les 10 h, missa a la catedral amb l'acompanyament de Gospel Sons, seguida de la cercavila, la benedicció i els Tres Tombs a partir de les 11.30 h. 

A les 13 h, el focus d'atenció es desplaçarà al Camp del Serra amb l'activitat "La gran cagada". Es tracta d'una llumineta en què guanyarà el participant que encerti on farà les seves necessitats la mula protagonista. També s'hi durà a terme un "rodeo" de rucs, un joc participatiu i obert a tothom: la prova consistirà a dur ruquets d'un tancat a un altre en parelles de dos genets i dos cavalls. La festa de dissabte es tancarà amb un dinar a la Sala Polivalent a partir de les 14 h (cal inscriure-s'hi prèviament el mateix dia al Camp del Serra). 

El diumenge 20 a les 11 h la celebració de Sant Antoni es reprendrà amb una exhibició de cavalls de tir al Camp del Serra. S'hi mostrarà la utilitat dels èquids en les tasques del camp i el bosc, a més d'explicar la vestimenta i fer una demostració de maneig i capacitat dels animals i els menadors. Durant tot el matí, d'11 a 13 h, a més, les famílies poden participar en passejades amb poni. La programació es tancarà al vespre amb ball a càrrec de l'orquestra Cafè Trio a partir de les 18.30 h a la Sala Polivalent.

Parlem amb els responsables de la festa d'enguany, els tres pendonistes, per conèixer una mica més les novetats i els actes que hi trobarem.

Ells són el Jaume Guzman, 31 anys, forner , vinculat amb la festa des de que tenia 6 anys en que ja hi participava amb ponis, desprès va ser membre vocal de la junta organitzadora.
L'Oriol Vilaginés, 35 anys, arquitecte tècnic, enganxat al mon dels cavalls de ben petit i sempre que va ser possible va participar a la festa, fins a arribar a la organització de la mateixa.
I el Marc Vila, 29 anys, pagès, li agraden els cavalls, tot i que ara no en té ja que es va morir l’últim i ha tingut dificultat per a poder tenir-ne un altre. La família també ha estat part de la festa i de la organització.

 Perquè dieu al programa que dediqueu la festa als cavalls, que és per a vosaltres la festa i què representa?
La festa es dedica als cavalls, mules, rucs… tots els animals que han ajudat en la agricultura, al món ramader, neteja de boscos, fent teràpies per a persones etc.. per nosaltres la festa és un reconeixement a aquests animals, i la gent que encara els utilitza o en té. És també una festa  de caire religiós on es fa una celebració i benedicció a tots els animals que surten aquest dia.

Com és que aquest any no hi ha cap dona entre els pendonistes?
Sempre s’intenta que hi hagi una dona o dues a l’equip de pendonistes, però aquest any per afinitat dels pendonistes, i elecció des de la comissió no s’ha trobat. L’any vinent hi tornarà a ser, i serà d’una família de llarga i  molta vinculació a la festa.

Costa molt organitzar aquesta festa, hi ha suport de les empreses i les institucions? Quines gestions dins l’organització porten més mals de caps?
La festa s’organitza mitjançant una comissió de voluntaris i els pendonistes aporten propostes diferents si s’escau. És complicat, però la gent que s’hi involucra fa possible repartir la feina perquè no es faci massa estressant.
Hi participen amb col·laboracions més de 200 empreses de la comarca, i ajuntaments i Consell Comarcal. Realment, sense aquestes col·laboracions, seria impossible fer la festa.

Parlem de novetats? En que consisteix el concurs de cintes, d’on va sortir la idea?
El concurs de cintes és una de les novetats, i és per distreure el públic que participa a la festa i que tant bonament surten de casa en aquests dies de fred. Consisteix que els participants a cavall, poni, o carro, agafin unes cintes penjades amb una anella al capdavall, amb un pal. Pels qui ho aconsegueixin hi haurà sorpreses.

 I el concurs de rodeo de rucs, d'on va sorgir la idea?
El concurs de rodeo de rucs, sorgeix amb la idea de ensenyar una de les tasques i feines antigues que encara es fan de guardar i moure un ramat mitjançant un cavall.

Una novetat important és que feu dinar en lloc de sopar, i a la sala polivalent, per quin motiu?
S’intenta fer un dinar popular, en un lloc públic, per obrir una mica més la festa al poble, i col·laboradors. La idea és que la gent puguin viure l’ambient que es respira entre aquells que comparteixen l’afició pels cavalls, i amb un dinar així, és més fàcil interactuar amb tothom.

I aquest any s’ha suprimit del programa l’obra de teatre, quin ha estat el motiu?
S’ha prescindit de l’obra de teatre del dissabte a la tarda perquè enguany es  fa el dinar, i no hi havia temps d’organitzar-ho tot.

Finalment, voldríeu afegir alguna cosa més?
Voldríem que la festa de Sant Antoni, la pogués gaudir el màxim de gent de tota la comarca, i que se'n sentissin part. Tot i que està més encarada cap a la gent que tenen cavalls, volem pensar que a tothom li agradarà.