Proposen un itinerari interpretatiu per l’era de pomeres de la Vall de Lord

La sortida tindrà lloc el proper diumenge, dia 12, al matí, i clourà amb un tast maridatge de productes de proximitat

Publicat el 06 de juny de 2022 a les 17:57
Actualitzat el 06 de juny de 2022 a les 18:06
La sortida tindrà lloc el proper diumenge, dia 12, al matí, i clourà amb un tast maridatge de productes de proximitat. Cal inscripció prèvia a l’adreça electrònica informacio@territoridemasies.cat o al telèfon 693 05 44 37.

Amb la complicitat de Biolord Coop, una cooperativa de productores i productors de pomes ecològiques de muntanya nascuda a la Vall de Lord, Territori de Masies organitza el diumenge, dia 12 de juny, una ruta divulgativa per les plantacions de les pomeres.

Dinamitzat per l’equip de Biolord, el recorregut començarà a les 11 h des de l’hotel restaurant El Monegal (Guixers) i inclourà aturades en els punts d’interès al llarg de l’itinerari. En aquest sentit, s’indagarà en el conreu i recol·lecció de les pomes, així com en la posterior distribució, un procés vertebrat pel savoir-faire i l’ideari de la cooperativa del nord del Solsonès. En finalitzar la passejada, cap a les 12:30 h del migdia, s’oferirà a les assistents suc i sidra de poma ecològica de Biolord, així com croquetes de Territori.

Tota persona interessada en la proposta divulgativa i gastronòmica pot inscriure-us prèviament a través del correu electrònic informacio@territoridemasies.cat, al telèfon 693
05 44 37, o bé presencialment a l’Espai Cooperatiu, emplaçat a El Miracle (Riner), abans del divendres 10 de juny. La sortida té un preu de 4 euros per a sòcies de Territori de Masies i Biolord i de 6 euros per a no sòcies. Caldrà abonar l’import corresponent el mateix dia de la ruta.

L’activitat en qüestió s’organitza en el marc de Coop de Territori, un projecte d’intercooperació format per Territori de Masies, L’Arada Creativitat Social, Biolord Coop i Riuverd, quatre cooperatives del Solsonès compromeses amb el territori i la pagesia, les quals treballen per millorar els serveis i productes oferts des de cadascuna de les entitats i, de retruc, —sent-ne la finalitat fonamental— el seu retorn i benefici social.

Més concretament, l’aliança entre Territori de Masies i Biolord es fa efectiva a través de
l’eix nord-sud del programa, que vol reforçar les sinergies entre els dos pols de la comarca
a favor de l’economia social i la cultura cooperativa.

Poma de Muntanya Biolord irromp l’any 2012 de la inquietud de set veïnes i veïns de
la Vall de Lord decidits a tornar a remoure la terra per situar novament el sector primari
al centre de desenvolupament econòmic de la zona. Així doncs, l’entitat creix com una
alternativa sostenible per a una economia de muntanya molt afectada per la crisi, limitada
al turisme de segona residència i amb poca capacitat ocupacional. Les seves set emprenedores i emprenedors van apostar pel cultiu de poma com a punta de llança, tot
prenent el clima de muntanya com un gran avantatge.


Organitzada per Territori de Masies i Biolord, la ruta divulgativa proposada rep la
col·laboració del programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, disposa del suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, així com del Segell de la Venda de Proximitat. La venda de proximitat està regulada i permet identificar els pagesos catalans que venen ells mateixos els seus productes al públic segons el Decret 24/2013.