Des de la setmana passada, els 13 fanals de lluminàries LED del camí de Cal Sotaterra de Solsona s’alimenten d’energia hidràulica procedent de la xarxa municipal d’aigua. Ho fa possible una miniturbina instal·lada a la caseta del distribuïdor d’aigua que aprofita el sobrant de pressió per generar electricitat de forma eficient, econòmica i sostenible.

Tal com explica l’enginyer municipal, Ramon Besora, el nou sistema té capacitat per alimentar fins a 70 lluminàries de 18 watts en un futur de forma totalment neta, si bé això requerirà una nova inversió. És un projecte que “demostra que les infraestructures municipals poden integrar solucions innovadores per generar energia renovable, millorar l’eficiència dels serveis públics i avançar cap a una ciutat més verda”. Aquesta instal·lació ha tingut un cost de 15.850 euros.

Ubicada a la caseta de distribució de Cal Sotaterra, la turbina aprofita el salt de
pressió que es produeix de manera constant a la xarxa d’aigua potable pel desnivell natural existent des dels dipòsits de Rotxés. Així s’evita el
desaprofitament energètic provocat pels 120 metres de columna d’aigua
(equivalents a 12 bars).
Capacitat de fins a 1.000 Wh
L’aigua que entra al distribuïdor ho fa a 12 bars, però s’ha de dissipar a través
de vàlvules reductores per canalitzar-la a les diferents línies de la xarxa a una
pressió de set bars. Gràcies a la miniturbina, s’aprofiten els cinc bars de
diferència per carregar una bateria de cinc quilowatts (kW) amb una capacitat
de generació de fins a 1.000 Wh. Aquesta bateria emmagatzema energia durant el dia per garantir un subministrament estable a la nit.