Operació d'urgència a la Fundació Hospital de Sant Celoni

Estem treballant per obtenir un finançament adequat a la nostra categoria com a hospital de nivell 2, per fer front a l’envelliment i creixement de la població.

10 d’abril de 2025

La Fundació Hospital de Sant Celoni és una entitat privada sense ànim de lucre, subjecta a la legislació de la Generalitat de Catalunya. La conformen l'Ajuntament, l'Església i entitats de l'àmbit de la salut. Amb 330 professionals (el 70% són dones!), i integrada dins de l'Aliança C17, l'hospital dona cobertura a una població de referència de 60.285 persones.

Un model sanitari propi

Les fundacions sanitàries privades a Catalunya tenen el seu origen en la caritat cristiana, l’associacionisme gremial i la iniciativa privada. A partir dels anys 80 i 90, moltes d’aquestes entitats es van integrar parcialment al sistema públic amb una gestió privada concertada, configurant l’actual model sanitari català, diferenciat del model espanyol, més centralitzat i amb menys presència del sector concertat.

A Catalunya ens falta valor per iniciar el procés d’unificació de la titularitat, gestió i provisió pública de tots els centres que formen part del SISCAT (Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya) per tal que siguin gestionats de forma directa pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Els recursos estructurals disponibles són l'hospital, el centre sociosanitari Verge del Puig amb 41 places i el centre de dia Indaleci Losilla amb 40 places. Amb un pressupost de prop de 30 milions d'euros, prestem un servei públic sanitari mitjançant un contracte amb el CatSalut, que representa el 90% dels ingressos. La resta prové principalment de la Germandat, amb prop de 2.700 associats. Els preus per cada servei prestat, com ara les urgències, així com el nombre d'altes o intervencions, els fixa el CatSalut. Tot i això, nosaltres estem obligats a garantir l’atenció sanitària independentment de si el finançament cobreix o no el cost real del servei.

Un Patronat renovat per encarar el futur

La fundació està regida per un Patronat format per onze patrons, incloent-hi l'alcalde i la Jutgessa de Pau com a membres nats, tres membres designats per l'Ajuntament i quatre per l’Església.

Els seus orígens es remunten al segle XII, però ni l’afany d’uns, amb declaracions com "les hemos destrozado el sistema sanitario", ni dels altres, amb l’exconseller Boi Ruiz recomanant fer-se una mútua privada, han aconseguit acabar amb nosaltres. Tot i una gestió que podria haver estat molt millor, el 2020, en plena pandèmia, es va posar fi a un període tèrbol amb el cessament de l’antic gerent. Després de mesos sense direcció, vam incorporar una nova gerència i, el 2023, vam iniciar una nova etapa, renovant el Patronat i assumint el repte de transformar la institució.

Un pla clar per un hospital modern i referent

Ens vam proposar enfortir el Patronat, desacomplexar la institució, creure en el projecte i fer una planificació estratègica per situar l’hospital, amb horitzó 2030, com un centre humanitzat, arrelat al territori i de qualitat. Per aconseguir-ho hem desplegat un pla director de renovació de l’hospital, iniciant la construcció i modernització dels quiròfans. La Llicència d'obres va arribar finalment després de presentar el projecte amb les modificacions fetes en el passat.

Estem treballant per obtenir un finançament adequat a la nostra categoria com a hospital de nivell 2, per fer front a l’envelliment i creixement de la població. Hem format professionals en urgències pediàtriques amb experts de Sant Joan de Déu, reforçant la nostra excel·lència assistencial. Defensem l’equitat territorial: sol·licitem prestar serveis com la quimioteràpia endovenosa per evitar desplaçaments innecessaris a l’Hospital de Granollers.

Innovació i lideratge en medicina

L’Hospital de Sant Celoni ha esdevingut capdavanter mundial en la implantació de pròtesis de maluc amb la tècnica pionera MASH, que redueix complicacions i accelera la recuperació. Aquesta innovació, exportada arreu del món, demostra que la feina ben feta i la determinació ens situen a l’avantguarda de la medicina.

Compromís amb la formació i el territori

Des del Patronat, hem impulsat l’ampliació de la Formació Professional (FP) Pública en Salut per al curs 2025/2026 a Sant Celoni, fomentant la preparació de futurs zeladors, tècnics auxiliars i professionals d’infermeria. Tot i que altres col·laboracions que vam explorar no van prosperar, aquest projecte sí que ha tirat endavant, demostrant que hem treballat en diverses línies per ampliar la formació en l’àmbit sanitari. Així, reafirmem el nostre compromís amb la qualitat assistencial i la capacitació sanitària al territori.

Reptes estructurals de país

Ja no som la Catalunya dels 6 milions d’habitants, ara en som 8, i no es va planificar prou. Ara toca actuar amb urgència. Ens enfrontem a un dèficit de metges, especialment a comarques, mentre que a Barcelona alguns hospitals concentren desenes de cardiòlegs, molts d’ells dedicats a la investigació. A més, la capacitat limitada dels hospitals universitaris frena la formació de més metges en una professió vocacional on, en dos anys, es jubilarà el 20% dels professionals en actiu.

Davant d’aquesta realitat, el sistema sanitari català ha contractat majoritàriament professionals llatinoamericans, que representen el 35% dels llicenciats a molts hospitals allunyats de Barcelona. Tot i que no consten queixes per aquest fet, hem multiplicat esforços per la normalització lingüística amb formacions, cursos i espais de suport, treballant conjuntament amb la nova regidoria de Política Lingüística.

Diàleg i Atenció Primària

Cal obrir un nou espai de diàleg i planificació mitjançant la creació d'una Taula de Treball, avui inexistent, que integri el CatSalut, Sistema Integral Sanitari d’Utilització Pública (SISCAT), el Patronat de la Fundació Hospital de Sant Celoni, la direcció de l’Hospital de Sant Celoni i les direccions dels Equips d’Atenció Primària de referència, així com les Comissions de Salut. Aquest espai ha de permetre analitzar les necessitats sanitàries de la comarca i planificar les actuacions necessàries.

És imprescindible accelerar la construcció del nou CAP i del Centre de Salut Mental a Sant Celoni, tenint en compte que aviat disposarem de tres zones sanitàries: Llinars, Sant Celoni i Santa Maria de Palautordera. L’atenció primària ha de ser el punt d’entrada prioritari al sistema sanitari, i per això cal reforçar-la amb més recursos i personal. Els Centres d’Atenció Primària (CAP) han de consolidar-se com el primer nivell assistencial, garantint així una atenció accessible i eficient per a tota la ciutadania.

Un futur ambiciós i sostenible

En resum, comptem amb una Gerència i un equip professional capaç d’afrontar els reptes actuals i futurs. Els resultats ens avalen: les enquestes de satisfacció i les llistes d’espera ens situen per davant de molts hospitals, tot i els recursos limitats que ens ha assignat el CatSalut. Hem restablert ponts i contactes a tots els nivells, perquè la comunicació és clau per transmetre la nostra sensibilitat i assolir els objectius, tot humanitzant l'entorn.

El nostre objectiu és clar: continuar lluitant per millorar la cartera de serveis i el finançament, avançant cap a un hospital orientat a la comunitat, amb serveis adaptats a la cronicitat i la fragilitat, gestionat de manera responsable i sostenible. El camí és clar i estem decidits a assolir-lo.

Un article en col·laboració amb José Campos Mateo, vocal del Patronat de l'Hospital de Sant Celoni.