El 73,4% dels residents a les comarques de Barcelona valoren positivament l'impacte del turisme, mentre que el 17,7% en tenen una opinió negativa -l'any anterior era el 9,5%-. El percentatge d'opinions negatives és similar a la mitjana catalana però inferior al 28,5% de Barcelona ciutat, segons l'estudi 'L'opinió ciutadana sobre el turisme a la regió de Barcelona', elaborat per LABturisme de la Diputació de Barcelona. El document també revela que el 38,8% dels residents creu que s'està arribant al límit de capacitat per absorbir turisme a la seva comarca, percentatge que puja al 63% a les comarques properes a Barcelona.
El 73,6% dels residents aposta per fomentar el turisme, tot i que només el 55,2% considera que la seva comarca hauria d'atraure més visitants. Per primera vegada (2017-2024), més persones estan d'acord que el turisme limita activitats i espai, tot i que aquesta percepció és inferior a la mitjana catalana.
L’estudi, que està inserit a dins de l'enquesta Òmnibus de la Generalitat, revela que 3 de cada 4 residents de les comarques de Barcelona volen limitar per llei els habitatges d’ús turístic, però només un 14% creu que n'hi ha massa, enfront del 63% a Barcelona ciutat i el 27,8% de la mitjana catalana. La majoria (63%) considera adequat el nombre actual. Pel que fa a l'impost turístic, el 50% vol mantenir-lo, un terç reduir-lo o eliminar-lo, i un 18% incrementar-lo.
A més, la majoria de residents de les comarques de Barcelona prioritza l’ús de l’aigua per a l’agricultura, la indústria i els domicilis per davant del turisme, seguint la tendència catalana.
Destinació de turisme sostenible
La Diputació de Barcelona explica que treballa per promoure a la província de Barcelona un turisme sostenible i respectuós amb l'entorn des del punt de vista mediambiental, però també sociocultural i econòmic.
Un d’aquests projectes impulsa el turisme sostenible al Parc Natural del Montseny, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Parc del Garraf, Parc d’Olèrdola, Parc del Foix i Parc de la Serralada Litoral. L’objectiu d’aquest projecte, que compta amb 2 milions d’euros del fons Next Generation, és garantir que l’augment de la demanda turística reverteixi positivament en la conservació d’aquests espais naturals.