Tretze empreses i museus han rebut la marca Montseny de sostenibilitat

Les entitats estan acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) del parc natural

  • Una imatge de l'acte d'entrega del distintiu. -
Publicat el 30 d’abril de 2025 a les 19:06
Actualitzat el 30 d’abril de 2025 a les 19:09

Amb motiu del 47è aniversari de la declaració de reserva de la biosfera del Montseny, tretze entitats i empreses de la comarca han rebut la marca Montseny, reserva de la biosfera, un reconeixement per promoure i visibilitzar els productes, béns i serveis produïts i oferts dins de l'àmbit del Montseny. El distintiu s’ha atorgat després que el febrer de 2024 la Diputació de Girona i la Diputació de Barcelona, gestores de l’espai natural, n'aprovessin el reglament

Les tretze empreses, museus i entitats estan acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) del parc natural. En concret, n’hi ha nou del Baix Montseny: el Museu Etnològic del Montseny La Gabella d’Arbúcies, ADEMC Itineraris Pedagògics del Montseny; Fem Ecologia de Muntanya al Polell (Alberg El Polell); Restaurant Fonda Montseny; El Porxo de Can Baixeres; Carpe Vitam (Hotel Somlom), Calengobi (Turisme Rural La Morera); La Calma, Cultura i Lleure (Restaurant El Bellver) i Fundació Catalana de l’Esplai (Escola de Natura La Traüna).

Una marca de sostenibilitat

La marca Montseny, reserva de la biosfera té l'objectiu de promoure i visibilitzar els recursos locals, productes, béns i serveis produïts i oferts dins l’àmbit de la Reserva. Es tracta de negocis, escoles i museus que operen sota el paradigma de la sostenibilitat ambiental i territorial i d’una nova economia social. 

Aquestes són les tretze primeres acreditacions concedides, que s'han atorgat de manera automàtica a les entitats i establiments acreditats amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). Aquest certificat europeu garanteix el seu compromís per millorar el desenvolupament i la gestió del turisme al Montseny, amb respecte pel medi ambient, els residents locals, les empreses i els visitants

La marca Montseny, reserva de la biosfera també reconeix les produccions agroalimentàries, artesanals i de promoció turística amb finalitats culturals i recreatives que aportin beneficis mediambientals i de sostenibilitat. A més, també es valora que assumeixin el compromís amb les tradicions culturals i les arrels del lloc on es desenvolupa l’activitat. 

Les empreses que vulguin aconseguir aquesta marca hauran de fer una sol·licitud on es demostrin els requisits i on exposin quins són els seus compromisos de millora, d’acord amb els criteris de la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona. 

En l’acte d'entrega, hi han participat el diputat de Patrimoni Natural de la Diputació de Girona i alcalde d'Hostalric, Nil Papiol, i la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Anna Herrera. També hi han assistit una cinquantena de membres de les empreses acreditades i de representants municipals del territori.

Papiol ha destacat la feina feta perquè el parc natural del Montseny sigui una realitat i ha posat en relleu la "qualitat, sostenibilitat i identitat" dels serveis que es presten. "El futur del nostre territori depèn de la capacitat que tinguem de valorar allò que ens fa únics, i aquesta marca ens dona eines per connectar la tradició amb la innovació i la natura amb l’activitat econòmica", ha declarat.