Reintrodueixen 352 tritons del Montseny al seu hàbitat natural

L'actuació s'ha fet en el marc del Pla de Recuperació del tritó del Montseny que vol promoure la proliferació d'aquesta espècie

Publicat el 07 de març de 2025 a les 11:50

Aquest febrer s'han reintroduït al seu hàbitat natural 352 exemplars de tritó del Montseny criats en captivitat. L'actuació s'ha fet en el marc del Pla de Recuperació del tritó del Montseny que vol promoure la proliferació d'aquesta espècie. Des del 2010, s'han reintroduït més de 4.200 exemplars en torrents del massís per garantir la supervivència d'aquesta espècie endèmica, considerada en perill crític d'extinció segons la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).

Els dies 19, 25 i 27 de febrer es van reintroduir 98 exemplars joves i 254 larves, tots del llinatge occidental, una nova subespècie del Tritó del Montseny. Totes les reintroduccions s'han fet en terrenys públics i en zones on ja se n'havien fet abans. Els exemplars provenien de centres que tenien programes propis de cria o creixement de les larves d'aquest amfibi. En concret, els que es van alliberar, eren criats al Zoo de Barcelona, els centres de fauna de Torreferrussa, Bagà i del Pont de Suert de la Generalitat i el Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC).

El seguiment dels tritons reintroduïts es fa de nit, amb la participació de guardes forestals del parc natural del Montseny, que també col·laboren en la selecció dels torrents. En l'actuació hi participen el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, el Zoo de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i el Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC), a més del parc natural i reserva de la biosfera del Montseny.

Més zones habitades pel Tritó del Montseny

L'objectiu de la cria en captivitat i la reintroducció de tritons del Montseny busca mantenir un reservori genètic que garanteixi el futur de l'espècie, però també ampliar les zones on habita. Aquesta es limita actualment a vuit torrents del Montseny que sumen 12 kilòmetres. Aquesta reintroducció, sense precedents al territori, requereix assaig i un seguiment biològic de totes les poblacions reintroduïdes.  Per tant, és necessari  fer anàlisis de manera continuada per adaptar la futura gestió i millorar-ne els resultats a càrrec d'un equip multidisciplinari de tècnics i científics. A més, abans d'accedir als torrents cal aplicar el protocol de bioseguretat per evitar transmetre malalties mortals a l'amfibi. 

El tritó del Montseny va ser descobert el 1979 i, inicialment, es va confondre amb el tritó pirinenc. No va ser fins al 2005 que estudis morfològics i genètics van confirmar que es tractava d’una espècie nova, la més amenaçada de l’Europa occidental. Des del seu descobriment, el Tritó s'ha convertit en una imatge icònica del massís i també en una prioritat en la defensa del patrimoni natural.