Les XI Jornades de les Colònies Industrials inclouen un record al tren

El cicle pretén reivindicar aquests espais "únics" de la comarca a través d'un extens programa d'activitats que se celebren al llarg del Baix Berguedà

28 de setembre de 2023, 10:00
Actualitzat: 10:07h
Els assistents a la presentació de les XI Jornades de les Colònies Industrials
Els assistents a la presentació de les XI Jornades de les Colònies Industrials | Lídia López
Les colònies industrials del Berguedà enceten l'octubre amb un extens programa d'activitats a casa. Es tracta de les XI Jornades de les Colònies Industrials, un cicle de propostes diverses que tenen per finalitat "donar a conèixer les colònies" a la vegada que "es reivindica el seu passat, present i futur". Així ho ha exposat el director del Museu de la Colònia Vidal, Jordi Vidal, qui ha declarat que "creiem, que és important que es facin coses on la gent, tant veïns de les colònies com d'arreu, pugui participar" pel fet que "ens donen visibilitat i ens permeten explicar la nostra situació i realitat". A més, enguany, en coincidència amb el 50è aniversari de la desaparició de la línia de tren Manresa-Olvan, el cicle incorpora diferents accions amb el ferrocarril de protagonista.

Les Jornades d'enguany estan coorganitzades pel mateix Museu de la Colònia Vidal, així com l'Àmbit de Recerques del Berguedà i l'associació Amics de les Colònies Industrials Alt Llobregat. El tret de sortida serà aquest dissabte, 30 de setembre, amb una invitació per descobrir els jardins i el bosc de Cal Pons. "Estem acostumats que s'expliqui el patrimoni arquitectònic, però no la part botànica de la colònia", assenyala Francesc Puig, membre dels Amics de les Colònies i de l'Associació de Veïns de Cal Pons, que detalla que la visita guiada anirà a càrrec de la historiadora Rosa Serra i del president de l'Associació de Veïns de Cal Pons i "ànima" de la colònia, Jaume Serra.

L'endemà, 1 d'octubre, se celebrarà la XXXV Caminada Popular de l'Ametlla de Merola que, mitjançant un recorregut circular, passarà per l'Ametlla de Merola, Cal Riera, Cal Vidal i Cal Marçal. Es tracta d'una ruta que, segons Ramon Miralda, membre de l'Associació de Veïns de l'Ametlla de Merola, vol donar "coherència a les colònies" així com promoure "el valor i importància del seu conjunt", a la vegada que espera que pugui conduir a "generar més sinergies entre colònies". Així mateix, des de l'entitat també conviden a visitar l'exposició fotogràfica Bosc de la ribera: la vida al riu, ubicada a l'edifici Queda't de l'Ametlla de Merola.

El 7 d'octubre serà el torn del Museu de la Colònia Vidal, que ha organitzat una gran visita teatralitzada. A través del relat de personatges de l'època en què la colònia es trobava en ple rendiment es podran visitar els seus espais més representatius com el Teatre, la Biblioteca, els Safreig, l'Escola o l'Església. Tot plegat, mentre en aquests indrets s'hi duen a terme uns "quadres plàstics" que els artistes treballaran mentre se celebra la visita, tal com ha apuntat el director.
 

Ramon Miralda, Neus Santamaria, Jordi Vidal, Ramon Viladomat i Francesc Puig Foto: Lídia López


Ferrocarril i colònies: història conjunta

El 8 d'octubre arrenquen les propostes que tenen com a fil conductor la commemoració de la desaparició de la línia de tren Manresa-Olvan. I és que, en coincidència amb el 50è aniversari, les Jornades rendiran homenatge al mitjà de transport que van acabar de donar sentit a l'aposta industrial a peu de riu. L'antiga Estació de Cal Vidal i el magatzem annex acolliran, durant tot aquell diumenge, diferents activitats relacionades amb aquesta celebració. Així ho ha detallat Neus Santamaria, membre dels Amics de les Colònies Industrials Alt Llobregat, que ha posat en relleu les xerrades de Carles Salmeron, Ignasi Costa i Ramon Soler. Ara bé, un dels principals atractius serà la instal·lació d'una maqueta de trens de la línia Manresa-Olvan-Guardiola, amb un circuit en funcionament i diverses locomotores i vagons de l'època fets per Ignasi Camps, dins l'edifici de l'Estació de Cal Vidal.

Amb la col·laboració de KINO Puig-reig, els dies 13 i 14 d'octubre es projectaran dues pel·lícules de temàtica ferroviària per reconèixer la vinculació entre el tren i el cinema, tant de l'origen de la indústria cinematogràfica com de la societat i oci de l'època a les colònies industrials berguedanes. Els espais que acolliran les projeccions són el Teatre de Cal Rosal, gràcies a la participació de l'ACE de Cal Rosal i el Konvent, i l'Edifici Batan i Cardes de Cal Pons. Finalment, el 15 d'octubre clourà l'agenda ferroviària de les XI Jornades de les Colònies Industrials amb unes portes obertes a l'antic edifici de l'Estació de Puig-reig, amb la participació de Josep Vilalta i Rosa Serra.

El cicle d'enguany culminarà el 22 d'octubre a Viladomiu Vell. La historiadora Rosa Serra i el president de l'Associació de Veïns de Viladomiu Vell, Miquel Serra, dirigiran una visita guiada per la primera colònia de Gironella, en un recorregut que passarà per indrets com la Fàbrica, l'Escola, la Torre de l'Amo i l'església de Sant Marc.

En definitiva, les XI Jornades de les Colònies Industrials tornen un any més amb l'objectiu d'explicar el present i reivindicar el futur a partir de la memòria del passat, en un cicle que promou el col·lectiu i unió d'uns espais i un patrimoni "únics", segons els seus veïns, treballadors i persones vinculades. Podeu consultar el detall del programa aquí.