La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament de Saldes la memòria de l'excavació arqueològica feta al castell del municipi durant l'any 2024. La intervenció respon a la voluntat municipal de donar continuïtat al projecte de recerca per conèixer millor l'edificació i la seva història, així com l'entitat d'algunes de les restes arqueològiques.
El castell, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), s'alça en un turó situat a tocar del nucli de Saldes i en una posició privilegiada als peus del Pedraforca. S'estructura en dues parts: el recinte sobirà, que inclou el cos residencial fortificat amb una sala amb volta apuntada i l'ermita de Santa Maria (amb registres des del segle XIII); i el recinte jussà, que s'estén per la terrassa inferior i en el qual es localitzen un gran nombre de murs enrunats i restes de construccions d'època moderna.
Així, els darrers treballs arqueològics han posat de manifest la complexitat de les estructures i la gran extensió del conjunt patrimonial, que té una primera referència documental en l'any 1068. Tal com apunta la corporació provincial en un comunicat de premsa, les fonts històriques recullen que s'hi van fer obres importants als segles XII i XIV, i també s'hi fa constar que, a partir dels conflictes bèl·lics de la segona meitat del segle XV, va anar perdent importància i influència. Una trajectòria que va culminar amb l'abandonament del conjunt, el segle XVII.
D'aquesta manera, la memòria lliurada al consistori recull les conclusions de la darrera intervenció efectuada i inclou, entre d’altres, la notícia històrica del lloc, l'inventari dels materials arqueològics exhumats i tots els plànols i seccions de les estructures documentades en els tres sondeigs excavats durant la primavera de 2024.