Bagà prepara arròs per a a 2.500 persones en una festa que recorda la fundació de la vila

L'essència de la Festa de l'Arròs es remunta a l'edat mitjana, quan es va fundar la vila

Publicat el 09 de febrer de 2017 a les 21:40
Actualitzat el 10 de febrer de 2017 a les 13:42
Bagà tornarà a celebrar, aquest cap de setmana, la tradicional Festa de l'Arròs. Un esdeveniment cada vegada més concorregut, tradicional de la gent del poble, que cada any arriba a repartir fins a 2.500 racions de menjar, amb 250 quilos d'arròs entre la gent que se'l menja a casa i molts que ho fan a la mateixa plaça Porxada.

La seva història, malgrat que la primera paella gegant es va comprar després de la Guerra Civil i el 1982 se'n va comprar una de nova, es remunta a fa més de 700 anys, quan tots els vilatans s'implicaven per oferir un gran àpat a la gent més necessitada del poble. Els seus orígens es remunten al temps de la fundació de la vila, amb documentació sobre els regidors de l'Ajuntament que, segons aquests, passaven per les cases recaptant diners, espècies o material per poder realitzar aquest gran dinar. 

Des de fa anys, a més, la Festa de l'Arròs es complementa amb el Ball Cerdà, un costum que perdura de la mà de l'Esbart Cadí que, des de fa 65 anys, el porta a plaça i que resulta d'una dansa mil·lenària originària de la Cerdanya i molt arrelada a les poblacions pirinenques i prepirinenques. A més, el dia també integra amb una fira de productes artesans a la plaça del Raval i plaça Catalunya, de la 2a trobada d'intercanvi de plaques de cava, una cercavila amb gegants i grallers i una missa solemne a l'església parroquial de Sant Esteve.