L'origen del panellet és incert, però com sol passar amb la gastronomia tradicional, està envoltada de molta llegenda. Tot i la incertesa, tot sembla indicar que el seu origen es troba en els antics cultes funeraris. Era en aquest tipus d'esdeveniments on es portaven panets petits com a ofrena a l'església o a les tombes dels difunts.
D'altra banda, també es creu que van a ser els àrabs els qui van crear aquesta tradició pel seu tipus de massa, però els primers indicis que es tenen sobre els panellets són de finals del segle XVIII. En un principi, eren elaboracions que es feien a les masies després de la recol·lecció de la fruita seca. Però aquests dolços van anar evolucionant i més tard, es podien adquirir per Tots Sants i després de celebracions religioses, passant a ser considerat un aliment beneït.
La seva composició amb un alt contingut calòric, juntament amb les castanyes i els moniatos, fa que sigui el producte ideal per a les llargues i fredes nits del dia de Tots Sants, la de l'1 de novembre, i el Dia dels Difunts, el 2 de novembre. Actualment, aquesta tradició de menjar panellets la tradició de menjar per Tots Sants encara es manté viva a diferents comunitats, com Catalunya, Aragó, País Valencià i les Illes Balears.
L'origen del panellet: d'ofrena funerària a postres exquisits
El producte s'ha convertit en peça essencial de la castanyada a Catalunya
ARA A PORTADA
Publicat el 02 de novembre de 2018 a les 22:35
Et pot interessar
-
Cultura
El Petit Príncep al planeta de la caspa
-
Cultura
El dia que a París es va parlar de la Patum de Berga
-
Cultura
La plaça de Sant Pere protagonitza el format pels 20 anys de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat
-
Cultura
Un concert, una exposició i funcions especials: així celebra la Farsa els 125 anys de Pastorets a Berga
-
Cultura
La memòria del barri, a través de fotografies: Berga busca imatges de Santa Eulàlia
-
Cultura
Del món a Sant Francesc: una exposició reuneix una cinquantena d'obres i projectes de Slim Safont
