L'origen del panellet és incert, però com sol passar amb la gastronomia tradicional, està envoltada de molta llegenda. Tot i la incertesa, tot sembla indicar que el seu origen es troba en els antics cultes funeraris. Era en aquest tipus d'esdeveniments on es portaven panets petits com a ofrena a l'església o a les tombes dels difunts.
D'altra banda, també es creu que van a ser els àrabs els qui van crear aquesta tradició pel seu tipus de massa, però els primers indicis que es tenen sobre els panellets són de finals del segle XVIII. En un principi, eren elaboracions que es feien a les masies després de la recol·lecció de la fruita seca. Però aquests dolços van anar evolucionant i més tard, es podien adquirir per Tots Sants i després de celebracions religioses, passant a ser considerat un aliment beneït.
La seva composició amb un alt contingut calòric, juntament amb les castanyes i els moniatos, fa que sigui el producte ideal per a les llargues i fredes nits del dia de Tots Sants, la de l'1 de novembre, i el Dia dels Difunts, el 2 de novembre. Actualment, aquesta tradició de menjar panellets la tradició de menjar per Tots Sants encara es manté viva a diferents comunitats, com Catalunya, Aragó, País Valencià i les Illes Balears.
L'origen del panellet: d'ofrena funerària a postres exquisits
El producte s'ha convertit en peça essencial de la castanyada a Catalunya
ARA A PORTADA
Publicat el 02 de novembre de 2018 a les 22:35
Et pot interessar
-
Cultura
Roser Comas descobreix el passat inèdit de Bagà en una nova publicació historiogràfica sobre la vila
-
Cultura
El Departament de Cultura destina 140.000 euros a la restauració urgent de l'església de Cal Pons
-
Cultura
«Clavells, digueu», d'Eva Ortega: sembrar bellesa enmig del desconcert personal
-
Cultura
Els Nans de Puig-reig estrenen el nou ball musicat per Josep Maria Conangla
-
Cultura
La Patum s'exposa al Mondiacult 2025
-
Cultura
L'ego, de Freud a Hansi Flick
