L'Ajuntament de Berga retira la licitació del contracte de neteja viària

Un recurs per manca d'informació ha obligat a recular el consistori, que vol evitar entrar en un procés judicial que aturi l'adjudicació durant mesos

Uns operaris de la neteja viària de Berga treballant al Barri de Santa Eulàlia
Uns operaris de la neteja viària de Berga treballant al Barri de Santa Eulàlia | Televisió del Berguedà
03 de maig del 2024
Actualitzat a les 15:50h

Quan semblava que el nou contracte de neteja viària de Berga començava a caminar per fi, el procés d'adjudicació ha tornat a la casella de sortida. I és que la sessió de Ple ordinari d'aquest maig ha aprovat la retirada dels plecs després que l’Asociación de Empresas de Limpieza Pública presentés un recurs sobre la licitació, al·legant una manca d'informació. "Hi ha arguments jurídics que ens fan pensar que la licitació és correcte i podria tirar endavant", assegura el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, que comparteix que els precedents, en altres administracions i municipis, evidencien que "només que el tribunal admeti valorar aquesta demanda, i encara que després t’acabin donant la raó, poden passar molts mesos".

Va ser tot just al plenari anterior, el de l'abril, que es va donar llum verda a la licitació. El contracte incorporava un seguit de millores respecte de les bases de l'actual, que ja fa anys que van caducar, afegint carrers que s'han anat creant, incorporant les zones verdes, augmentant la plantilla fins als 16 treballadors, establint un grup d'operaris que facin front a les urgències i casuístiques sobrevingudes, i fent un pas endavant en la maquinària. Tot plegat, un compromís a vuit anys (més dos prorrogables) amb un preu base de 850.000 euros anuals, el contracte de serveis més quantiós de l'Ajuntament de Berga. I, de fet, el mateix Serra ja posava sobre la taula la possibilitat que apareguessin entrebancs en el procés en forma de reclamacions de les empreses concursants: "Els terminis que plantegem sempre són comptant que no hi hagi recursos, els quals se solen donar en aquestes licitacions de gran volum", apuntava.

Dit i fet, aquesta interpel·lació es va fer efectiva la setmana passada, argumentant que falta informació pel que fa a la subrogació del personal i les taules salarials, i tenint en compte que "estem davant el perill que aquesta licitació tan esperada, necessària i important per la ciutat quedi aturada", l'equip de govern ha plantejat "desistir de la licitació, incorporar més informació a l'expedient i tornar a presentar la licitació al pròxim ple". "És una mala notícia, perquè suposa tornar a engegar un comptador que aviat havia d’arribar al final pel que fa a la presentació d’ofertes, però valorant-ho jurídicament, és la postura més prudent i que pot portar més opcions d’èxit", ha refermat Aleix Serra.

Aquesta casuística s'ha debatut en un punt entrat per urgència a l'ordre del dia, que tots els grups han coincidit a incorporar. Per part de Junts per Berga, Ramon Caballé ha compartit que "no volem que la ciutat quedi empantanegada mentre el tribunal resol" i, per aquest motiu, han votat a favor de la retirada del plec. "Esperem que el requeriment sigui tan fàcil de resoldre com se'ns ha comentat, per no trobar-nos amb una sorpresa greu", ha afegit Caballé. Des del PSC han optat per l'abstenció, mateix posicionament que van prendre en la votació del concurs. El portaveu, Abel Garcia, ha incidit en el fet que "no vam participar en la redacció dels plecs" i que "la primera vegada que se’ns convoca per parlar-ne ha estat justament avui, per retirar-los". En tot cas, ha agraït les explicacions facilitades des de secretaria i ha reconegut que "és una decisió valenta de l’equip de govern", asseverant que "la prioritat de totes i totes és que aquesta licitació tiri endavant i puguem millorar la neteja de la nostra ciutat". Finalment, Berga Grup Independent ha optat per votar a favor de desistir de la licitació.

D'aquesta manera, el Ple ordinari del juny, que tindrà lloc passat Patum, haurà de tornar a aprovar la licitació i, a continuació, es tornaran a obrir els 45 dies de termini per presentar les ofertes. Tot plegat, l'adjudicació tornarà a caminar amb normalitat, sempre que no hi hagi nous recursos.

Arxivat a