«Crisi» a la residència: L'Ajuntament crea una comissió urgent per encaminar la governança del centre

Els grups municipals establiran unes línies per redreçar la gestió de l'equipament i les traslladaran a treballadors, famílies i usuaris per acabar de perfilar les accions

03 de novembre del 2023
Actualitzat a les 19:51h
Un dels accessos de la Residència Sant Bernabé de Berga
Un dels accessos de la Residència Sant Bernabé de Berga | Nació Berguedà
El ple de l'Ajuntament de Berga ha concordat crear d'urgència una comissió per encaminar la gestió de la Residència Sant Bernabé. La proposta ha sorgit del grup del Partit Socialista (PSC) i ha comptat amb l'acord general de tot el plenari, en una sessió on la situació del centre ha protagonitzat diverses intervencions i ha enfosquit el decurs de la sessió.

"Aquests dies s'ha traspassat una línia vermella", s'ha mostrat contundent des de Junts per Berga, Ferran Aymerich, que ha assegurat que "malauradament, ens consta la preocupació de familiars perquè el desgavell administratiu s'està traslladant en l'atenció de les persones". El regidor ha posat de manifest que "fa molt de temps que s'està demanant la figura del director" i lamenta que "han hagut de saltar les alarmes quan les dues persones que se'ls demanava que assumissin la funció de forma transitòria han agafat la baixa", exposant que des del consistori "no tenim un rumb clar i hem anat fent prova-error en la gestió d'una residència, fins a adonar-nos que no en som capaços". Per tot, Aymerich assenyala que "no trobem la fórmula i ja no tenim més temps", reconeixent que "si d'alguna cosa me'n penedeixo de l'anterior legislatura és que no vam ser prou contundents amb la residència i els usuaris n'estan pagant les conseqüències".

La demanda per la creació de la comissió ha estat a prec del portaveu socialista, Abel Garcia, que ha posat de manifest que "aquella màxima que almenys el servei que es presta és l'adequat ja no es compleix avui dia", etzibant que la situació "posa en perill la salut i la dignitat de les persones". Així, tenint en compte els "girs de volant que hem vist i alertat", i pel fet que "el que toca és ser responsables una vegada més i fer el que hem vingut a fer aquí, que és intentar incidir en la bona governança del nostre municipi", Garcia ha demandat la creació "de manera urgent" d'una comissió, amb regidors, treballadors, famílies i usuaris, que analitzi la situació actual i la redreci. Tot plegat, culminant la intervenció amb un ultimàtum, advertint l'equip de govern que si no es garanteix una atenció i gestió apropiades, "portarem això on toqui".

En resposta, la regidora de Drets Socials, Andrea Corominas, ha reconegut que "tenim un problema amb la residència", descrivint de "crisi" la situació "sobrevinguda" amb la baixa, el darrer 26 d'octubre, de les fins aleshores codirectores del centre. Corominas ha recordat que "el gran problema" amb la gestió va néixer en el traspàs de l'Hospital de Berga al Departament de Salut, ja que la fins aleshores gestió conjunta amb la residència passava a la història. Des d'aquell moment, s'han intentat tirar endavant, sense èxit, diferents models de governança, fins a arribar al context actual, on les baixes de personal i la manca de lideratge han comportat moments d'atenció deficitària als usuaris. Així ho han alertat les mateixes famílies, mitjançant un comunicat de premsa, on també han demanat una actuació "contundent" que reverteixi l'actual "decadència" al centre.

La voluntat de l'equip de govern és assolir una gestió pública directament des de la Generalitat, aprofitant els preceptes de l'Avantprojecte de llei de l'Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya, però, mentre no s'assoleix aquesta via, la regidora ha entomat responsabilitat posicionant-se "al costat del personal per intentar calmar la situació" i allargant la mà a la persona que, provisionalment, ha assolit les tasques de direcció i coordinació de la residència. "Hem posat èmfasi i intentarem que això vagi millorant, dins el fet que estem en una situació molt complexa", ha sentenciat Corominas, que ha avançat a l'oposició que "necessitarem l'ajuda de tots vostès".

Amb tot, des de l'equip de govern han vist amb bons ulls la creació de la comissió, començant per una primera fase amb els representants del consistori que permeti prendre un conjunt de decisions respecte de les línies mestres del pròxim model de gestió i per sortir de l'esvoranc actual i, un cop hi hagi aquest pla d'acció tancat, poder-lo traslladar als residents i treballadors per acabar-lo de millorar segons els seus punts de vista. "El que ens cal avui dia és un model de gestió, com a mínim, a curt termini, i portar la residència allà on valori la comissió", ha sentenciat l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez.
 
Arxivat a